ВРП контролює питання фінансування судів та процес впровадження ЄСІТС

17:36, 1 июля 2020
При розподілі фонду оплати праці між розпорядниками нижчого рівня, застосовують єдині підходи, орієнтуючись на рівень середньої заробітної плати та чисельність працівників апарату судів.
ВРП контролює питання фінансування судів та процес впровадження ЄСІТС
hcj.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Вищій раді правосуддя відбулася чергова робоча зустріч із проблемних питань фінансування судів та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Участь у робочій зустрічі взяли Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, члени Вищої ради правосуддя Олег Прудивус та Лариса Швецова, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, заступник Голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький, начальник планово-фінансового управління Державної судової адміністрації України Ярослав Покотило та радник Голови Державної судової адміністрації України Леонід Богданов.

Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко та член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус зазначили, що з початку 2020 року до Вищої ради правосуддя надходять численні звернення працівників апаратів місцевих судів різних регіонів щодо нерівномірного розподілу фонду оплати праці. Крім того, почастішали звернення судів щодо незабезпечення коштами для надсилання поштової кореспонденції.

Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк повідомив, що ДСА України як головний розпорядник бюджетних коштів, розподіляючи фонд оплати праці між розпорядниками нижчого рівня, застосовує єдині підходи, орієнтуючись на рівень середньої заробітної плати та чисельність працівників апарату судів. Фонд стимулюючих виплат залежить від структури апарату конкретного суду за посадами, рівня надбавки за вислугу років у працівників апарату та економії фонду оплати праці за рахунок вакантних посад, а також обмеження нарахування суддівської винагороди, тому для кожного суду формується індивідуально.

Також Голова ДСА України поінформував, що поточні видатки на надсилання судових повісток, копій процесуальних документів забезпечені лише до вересня 2020 року. Кошти для забезпечення заходів, спрямованих на боротьбу з гострою респіраторною хворобою COVID-19, не виділені.

18 червня 2020 року ДСА України вкотре звернулася до Прем’єр-міністра України з проханням невідкладно ініціювати внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо збільшення поточних видатків на забезпечення судочинства в сумі 631,6 млн гривень. 23 червня 2020 року Прем’єр-міністр України надав доручення Міністрові фінансів України опрацювати зазначене звернення ДСА України та в разі потреби в установленому порядку внести пропозиції на розгляд Кабінету Міністрів України.

З метою виконання вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій, у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» учасники засідання обговорили якість роботи впровадженої системи відеоконференцзв’язку в судах, яка забезпечує можливість дистанційної участі сторін у судових засіданнях в адміністративному, цивільному та господарському процесах у режимі відеоконференції поза межами суду.

У ВРП нагадали, що 15 травня 2020 року Вища рада правосуддя звернулася до Прем’єр-міністра України з проханням ініціювати підготовку змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо повного врахування мінімальної потреби видатків споживання для місцевих та апеляційних судів, основну частину яких становлять видатки на оплату праці та відповідні нарахування.

Питання оплати праці працівників апаратів судів та забезпечення судів коштами на поточні видатки перебуватиме на контролі Вищої ради правосуддя.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що ДСА внесла зміни до Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України.

Також ми писали, що Державна судова адміністрація завершила підготовку Положення про ЄСІТС.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду