Як отримувати пенсії українцям, які виїхали за кордон

11:01, 14 июля 2020
Право громадянина на одержання призначеної йому пенсії не може бути пов'язано з такою умовою, як постійне проживання в Україні.
Як отримувати пенсії українцям, які виїхали за кордон
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Право особи на отримання пенсії як складова частина права на соціальний захист є її конституційним правом, яке гарантується і міжнародними зобов`язаннями України.

Порядок виплати пенсій громадянам, які виїхали на постійне місце проживання за кордон, регулює Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 №1058-ІV з урахуванням рішення Конституційного Суду України від 07.10.2009 № 25-рп/2009.   Про це нагадав Сьомий апеляцiйний адміністративний суд.

В Законі України від 09.07.2003 №1058-ІV держава всупереч конституційним гарантіям соціального захисту поставила право на соціальний захист в залежність від факту укладення Україною з відповідною державою міжнародного договору з питань пенсійного забезпечення. Таким чином, держава на законодавчому рівні позбавила осіб права на пенсійне забезпечення у випадках, коли вони обрали постійним місцем проживання країну, з якою не укладено відповідного договору.

Однак у рішенні від 07.10.2009 № 25-рп/2009 Конституційний Суд України висловив позицію про те, що право громадянина на одержання призначеної йому пенсії не може бути пов'язано з такою умовою, як постійне проживання в Україні.  Держава відповідно до конституційних принципів зобов'язана гарантувати це право незалежно від того, де проживає особа, якій призначена пенсія: в Україні чи за її межами.

Якщо траплялись випадки порушення права особи на пенсійне забезпечення, яка проживала за кордоном, і пенсіонер звертався до суду з адміністративним позовом, то суди України відновлювали виплату пенсії, починаючи з дати звернення до територіального органу Пенсійного фонду України.

У постанові від 20 травня 2020 року Велика Палата Верховного Суду вказала, що нарахування пенсії в повному обсязі («правильному» розмірі) покладено на територіальний орган Пенсійного фонду України. Якщо ж територіальний орган Пенсійного фонду України не поновив виплату пенсії, то це значить, що  його бездіяльність призвела до тривалого порушення права на отримання пенсійних виплат, яке відновлено на підставі рішення КСУ від 07.10.2009 № 25-рп/2009.

Обмеження права пенсіонера на отримання належної йому пенсії певними строками є неприпустимим.

Таким чином, відновлення виплати пенсії має бути проведено з дати ухвалення рішення Конституційним Судом України від 7 жовтня 2009 року у справі № 25-рп/2009 без обмеження її виплати жодними строками.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що Велика Палата ВС залишила в силі рішення у зразковій справі про пенсії військовослужбовцям. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області