ВРП чекає від судів конструктивних пропозицій щодо нормативів навантаження суддів

10:30, 11 августа 2020
До обговорення критеріїв нормативного навантаження суддів має бути залучена суддівська спільнота.
ВРП чекає від судів конструктивних пропозицій щодо нормативів навантаження суддів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До обговорення критеріїв нормативного навантаження суддів має бути залучена суддівська спільнота. На цьому наголосив заступник Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький, передає пресслужба ВРП.

За його словами, Вища рада правосуддя ініціювала обговорення суддями питання щодо можливості застосування середньої тривалості розгляду судових справ за категоріями та коефіцієнтами їх складності. «Тож, чекаємо від суддів конструктивного діалогу та конструктивних пропозицій», – заявив Олексій Маловацький.

На його переконання, показники навантаження мають бути такими, щоб судді могли працювати в нормальному режимі та отримувати за свою роботу достойну заробітну плату. «Скажімо, якщо судді господарських судів визнають, що не можуть розглянути середню справу впродовж 540 хвилин, як визначено у дослідженні 2019 року, що проводилось ДСА України спільно з Радою суддів України за підтримки Програми USAID «Нове правосуддя», вони мають обґрунтувати це, і цей показник буде перерахований», – сказав заступник Голови ВРП.

Він нагадав, що у рішенні Європейського суду з прав людини у справі «Бурмич та інші проти України» від 12 жовтня 2017 року зауважено: досудова статистика має відповідати дійсності. При цьому, підкреслив Олексій Маловацький, як вбачається зі статистичних даних, не всі справи, які розглядаються судами, обліковуються у судах. «Це означає, що судді працюють понад норму і їм за це додатково не платять. Чи справедливо це? З моєї точки зору – ні», – заявив заступник Голови ВРП.

«Залежно від того, яку кількість справ можуть розглянути судді за певний час, будуть затверджені штатні розписи судів. Ми хочемо затвердити показник, який надасть можливість додати суддів у ті суди, в яких їх не вистачає, а суддів спеціалізованих судів та вищих інстанцій, які неефективно працюють, перевести до місцевих судів загальної юрисдикції, в яких проблема кадрового голоду стоїть надзвичайно гостро», – поділився міркуваннями Олексій Маловацький.

Відомо, що відповідно до статті 19 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» кількість суддів у суді визначає Державна судова адміністрація України за погодженням з Вищою радою правосуддя з урахуванням судового навантаження та в межах видатків, визначених у Державному бюджеті України на утримання судів та оплату праці суддів.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 16 травня 2019 року № 1337/0/15-19 утворена робоча група ВРП для опрацювання питань щодо кількості суддів у судах.

Протягом 2019 року Державною судовою адміністрацією України спільно із Радою суддів України за підтримки Програми USAID «Нове правосуддя» проводились дослідження щодо визначення нових нормативів часу на розгляд судових справ різних категорій з урахуванням змін, внесених до процесуального законодавства.

У березні 2020 року Вища рада правосуддя звернулась до ДСА України з проханням повідомити остаточні результати дослідження та надати статистичні дані щодо навантаження суддів за 2019 рік.

29 квітня 2020 року ДСА України надіслала до ВРП результати дослідження навантаження суддів із проханням затвердити нормативи середнього часу, необхідного для розгляду судових справ, і коефіцієнти складності судових справ у місцевих та апеляційних судах, нормативи фінансового планування, аналізу ефективності діяльності суду.

9 червня 2020 року до ВРП надійшов лист ДСА України про відкликання листа від 29 квітня 2020 року про затвердження нормативів.

Цього самого дня відбулося засідання робочої групи за участю Голови Вищої ради правосуддя та членів ВРП, Голови Ради суддів України, представників ДСА України та Національної школи суддів України, експертів Програми USAID «Нове правосуддя» для обговорення результатів оцінювання середніх витрат часу на розгляд справ для визначення коефіцієнтів навантаження суддів.

За результатами обговорення учасники зустрічі дійшли згоди щодо необхідності здійснення Програмою USAID «Нове правосуддя» перерахунку показників середньої тривалості розгляду судових справ за категоріями та коефіцієнтів складності справ із наданням переваги першій хвилі дослідження. Після цього, з огляду на повноваження, визначені статтями 126 та 133 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Рада суддів України може затвердити коефіцієнти складності справ, на підставі яких ДСА України відповідно до статті 19 зазначеного Закону визначить кількість суддів з урахуванням актуального судового навантаження, яку подасть на погодження до ВРП відповідно до статті 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

ДСА України надіслала до ВРП матеріали, підготовлені за результатами зазначеного перерахунку, після чого прийнято рішення долучити до обговорення цих матеріалів суддівську спільноту.

Матеріали Державної судової адміністрації України щодо показників середньої тривалості розгляду судових справ, коефіцієнтів складності судової справи в розрізі спеціалізації та інстанційності судів.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що  Вища рада правосуддя звільнила у відставку двох суддів.

Також ВРП продовжила строк відсторонення судді з Рівненської області.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва