ТААС визнав законною відмову ТВК в реєстрації кандидатів політичної партії «Слуга народу»

20:20, 8 октября 2020
Представники партії «Слуга народу» не дотрималися вимог законодавства та взагалі не повідомили ТВК про проведення конференції, чим грубо порушили порядок висування кандидатів у депутати.
ТААС визнав законною відмову ТВК в реєстрації кандидатів політичної партії «Слуга народу»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

5  жовтня 2020 року Третій апеляційний адміністративний суд розглянув апеляційну скаргу Мелітопольської міської ТВК Мелітопольського району Запорізької області  на рішення Запорізького окружного адміністративного суду  від 2 жовтня 2020 року в адміністративній справі №280/6928/20 за позовом Запорізької обласної організації політичної партії «Слуга народу»  до Мелітопольської міської ТВК. Про це інформує пресслужба ТААС.

Запорізька обласна організація політичної партії «Слуга народу»  звернулася до суду першої інстанції з проханням скасувати постанову ТВК, якою всім кандидатам партії «Слуга народу» було відмовлено у реєстрації для участі у виборах 2020 року.

Численні порушення, які були розцінені Мелітопольською міською ТВК, як грубі порушення порядку висування кандидатів, і стали причиною для відмови кандидатам партії «Слуга народу» у реєстрації для участі у виборах.

Розглянувши адміністративну справу Запорізький окружний адміністративний суд задовольнив позов Запорізької обласної організації політичної партії «Слуга народу» та скасував постанову ТВК про відмову у реєстрації кандидатів для участі у виборах.

Мелітопольська міська ТВК не погодилася з рішенням суду та звернулася з апеляційною скаргою до Третього апеляційного адміністративного суду. В апеляційній скарзі зазначено, що причиною відмови в реєстрації кандидатів є низка порушень партією «Слуга народу» виборчого кодексу та процедури подання документів до ТВК для реєстрації для участі у виборах.

За результатами розгляду апеляційної скарги рішення суду першої інстанції було скасовано та прийнято нове, яким підтримано позицію Мелітопольської міської ТВК про відмову кандидатам у депутати Мелітопольської міської ради від партії «Слуга народу». Підставами для цього стало порушення порядку висування кандидатів.

Законодавством, а саме ч. 2 статті 218 Виборчого кодексу України зобов’язано представників партії, яка висуває своїх кандидатів для участі у виборах, попередити відповідну територіальну виборчу комісію про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів у письмовій формі і не пізніш як за день до дня проведення зборів, конференції.

Третім апеляційним адміністративним судом при розгляді даної справи  зазначено, що порушення статті 218 Виборчого кодексу України є безумовною підставою для застосування наслідків, які передбачені статтею 230 Виборчого кодексу України у вигляді відмови у реєстрації кандидатів у депутати для участі у місцевих виборах.

Проте, на жаль, представники партії «Слуга народу» не дотрималися вимог законодавства та взагалі не повідомили ТВК про проведення конференції, чим грубо порушили порядок висування кандидатів у депутати.

Варто зазначити, що це ще одне рішення суду апеляційної інстанції, яке звертає увагу суб’єктів виборчого процесу про необхідність чіткого дотримання норм виборчого законодавства.

Раніше ми розповідали, що ТВК зобов’язали повторно розглянути документи щодо реєстрації кандидатів у депутати від Аграрної партії.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Гончар
    Надія Гончар
    суддя Черкаського апеляційного суду
  • Олександр Ковальчук
    Олександр Ковальчук
    суддя Вінницького апеляційного суду