ТВК зобов’язали повторно розглянути документи щодо реєстрації кандидатів у депутати від Аграрної партії

20:24, 7 октября 2020
Територіальна виборча комісія відмовила кандидатам партії у реєстрації через порушення порядку висування кандидатів на участь у виборах.
ТВК зобов’язали повторно розглянути документи щодо реєстрації кандидатів у депутати від Аграрної партії
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

З 5 вересня 2020 року в Україні розпочався виборчий процес. Після того, як кандидати в депутати почали подавати свої документи до територіальних виборчих комісій, то з’явилися й певні проблеми в їх реєстрації, які кандидати потім оскаржують у судах, передає офіційний сайт ТААС.

Всього з початку виборчого процесу в Україні, який стартував 5 вересня 2020 року, до Третього апеляційного адміністративного суду надійшло 30 справ, які пов'язані з виборчим процесом.

5 жовтня 2020 року колегія суддів Третього апеляційного адміністративного суду розглянула апеляційну скаргу Дніпропетровської обласної територіальної виборчої комісії на рішення ДОАС від 1 жовтня 2020 року в адміністративній справі №160/12026/20 за позовом Дніпропетровської регіональної партійної організації Аграрної партії України.

До суду партія звернулася аби оскаржити постанову № 19 від 25 вересня 2020 року Дніпропетровської обласної територіальної виборчої комісії про відмову в реєстрації кандидатів у депутати, включених до єдиного та територіальних виборчих списків Дніпропетровської регіональної партійної організації Аграрної партії України на чергових виборах депутатів Дніпропетровської обласної ради 25 жовтня 2020 року, яку просили визнати протиправною та скасувати.

Територіальна виборча комісія відмовила кандидатам партії у реєстрації через порушення порядку висування кандидатів на участь у виборах.

Оскаржуючи постанову ТВК про відмову у реєстрації кандидатів, у суді представники Дніпропетровської регіональної партійної організації Аграрної партії України зазначали про те, що вони були позбавлені можливості усунути недоліки, які визначила комісія при реєстрації.

Розглянувши адміністративну справу Дніпропетровський окружний адміністративний суд задовольнив адміністративний позов Дніпропетровської регіональної партійної організації Аграрної партії України.

Рішення суду першої інстанції не задовольнило Дніпропетровську обласну територіальну виборчу комісію, яка і звернулась з апеляційною скаргою до Третього апеляційного адміністративного суду.

В обґрунтування апеляційної скарги Дніпропетровська обласна територіальна виборча комісія зазначила, що суд першої інстанції при розгляді справи не врахував їхні доводи щодо відмови у реєстрації кандидатів.

5 жовтня 2020 року перед Третім апеляційним адміністративним судом представники Аграрної партії України влаштували агітаційний захід на підтримку своєї партії. Не дотримуючись жодних норм карантину та соціальної дистанції, близько 30 осіб зібралися та почали викрикувати гасла з закликом до справедливого та об’єктивного розгляду їхньої справи.

Деякі особи, які були учасниками мітингу, не були захищені спеціальними захисними масками та не дотримувалися карантинних заходів, які введені в Дніпрі з 5 вересня 2020 року, у зв’язку з занесенням Дніпра до «помаранчевої зони». А саме, не дотримувалися обмеження для проведення масових заходів – 1 людина на 20 квадратних метрів території, де відбувається захід.

В свою чергу, розглянувши апеляційну скаргу колегія суддів Третього апеляційного адміністративного суду дійшла висновку про часткове задоволення апеляційної скарги. Однак також дійшла висновку про протиправність прийняття виборчою комісією свого рішення про відмову у реєстрації.

Постановою Дніпропетровську обласну територіальну виборчу комісію зобов`язано повторно розглянути документи щодо реєстрації кандидатів у депутати, включених до єдиного та територіальних виборчих списків Дніпропетровської регіональної партійної організації Аграрної партії України на чергових виборах депутатів Дніпропетровської обласної ради 25 жовтня 2020 року з урахуванням висновків суду по даній справі.

Варто зазначити, що у зв’язку з новим Виборчим кодексом, який прийняли напередодні чергових місцевих виборів у 2020 році, не всі партії ознайомлені зі змінами та не всі дотримуються порядку висування кандидатів для участі у виборах депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, що є підставою для виборчих комісій відмовити кандидатам у реєстрації.

Результатом цього, з початку виборчого процесу в Україні, стало прийняття Третім апеляційним адміністративним судом низки постанов, відповідно до яких суд підтримав рішення територіальних виборчих комісій, якими політичним партіям було відмовлено у реєстрації всіх кандидатів у депутати, включених до виборчих списків місцевих організацій політичних партій або до переліку кандидатів у депутати в багатомандатних виборчих округах на відповідних місцевих виборах.

Відмова здійснювалася на підставі  пункту 1 частини 1-ї статті 230 Виборчого кодексу України (порушення порядку висування кандидатів, у тому числі перевищення встановленої цим Кодексом кількості кандидатів у депутати у єдиному виборчому списку та територіальному виборчому списку організації партії на виборах), визначеного в тому числі статтями 218 та 219.

Всі рішення, які прийняті Третім апеляційним адміністративним судом, занесені до Єдиного державного реєстру судових рішень і кожен бажаючий може ознайомитися з ними.

Раніше нардеп Віталій Безгін висловив думку, що оскільки виборний орган буде діяти на субрегіональному рівні, то вибори на рівні районів чи то округів не потрібні. Тому районні ради мають зникнути.  

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва