У КСУ оскаржують процес передачі гуртожитків у власність територіальних громад

10:32, 12 октября 2020
Законом допускається примусове відчуження об'єктів права приватної власності без згоди їх власника, а також без попереднього і повного відшкодування вартості гуртожитків.
У КСУ оскаржують процес передачі гуртожитків у власність територіальних громад
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Конституційний Суд відкрив провадження за конституційною скаргою, в якій оскаржується положення підпункту «б» пункту 1 частини третьої статті 14 Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», яким передбачено, що включені до статутних капіталів товариств гуртожитки передаються у власність територіальних громад без згоди власника гуртожитку за рішенням суду. Про це інформує представниця парламенту в КСУ Ольга Совгиря на своєму Telegram-каналі.

Оскаржений закон було застосовано у рішенні Господарського суду Чернігівської області, яке залишено в силі судами апеляційної та касаційної інстанцій і згідно із яким Товариство, яке є заявником конституційної скарги, було зобов'язано передати на безкомпенсаційній основі в комунальну власність територіальної громади міста Чернігова гуртожиток, який належить Товариству на праві власності.

У конституційній скарзі вказується на невідповідність оспореного положення закону статті 41 Конституції України, а також статті 1 протоколу № 1 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, оскільки законом допускається примусове відчуження об'єктів права приватної власності без згоди їх власника, а також без попереднього і повного відшкодування вартості гуртожитків.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що КСУ відклав розгляд справи щодо конституційності ринку землі. 

Нагадаємо, КСУ розгляне питання обов’язковості декларування особами, уповноваженими на виконання функцій держави. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді