ВРП просить Верховну Раду розміщувати консультативні висновки у справах законопроектів на сайті парламенту

13:44, 2 декабря 2020
Парламент ігнорує приписи чинного законодавства та залишає консультативні висновки ВРП без врахування під час ухвалення законів про судоустрій і статус суддів: Вища рада правосуддя.
ВРП просить Верховну Раду розміщувати консультативні висновки у справах законопроектів на сайті парламенту
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя звернулася до Верховної Ради України з ініціативою розміщення консультативних висновків, які надсилаються Вищою радою правосуддя Верховній Раді України, в електронній формі справи відповідного законопроєкту. Про це йдеться у повідомленні пресцентру ВРП. 

Наразі справа кожного законопроєкту ведеться в електронній та паперовій формах та містить не тільки документи, внесені в порядку законодавчої ініціативи та підготовлені в процесі розробки, розгляду, доопрацювання, прийняття відповідного законопроєкту ВР, але й підготовлені органами ВР, державними органами, установами і організаціями за зверненням ВР.

Одним із основних повноважень ВРП є надання обов’язкових до розгляду консультативних висновків щодо законопроєктів з питань утворення, реорганізації чи ліквідації судів, судоустрою і статусу суддів. Консультативні висновки ВРП оприлюднюються на офіційному вебсайті Вищої ради правосуддя та надсилаються Верховній Раді України для розгляду.

Однак, такі консультативні висновки ВРП не розміщуються у справі законопроєкту, яка ведеться в електронній формі на офіційному вебсайті Верховної Ради України.

У Ради викликає занепокоєння той факт, що Парламент ігнорує приписи чинного законодавства та залишає консультативні висновки ВРП без врахування під час ухвалення законів про судоустрій і статус суддів.

Задля дотримання правового порядку в державі нормотворчість має бути зрозумілою, передбачуваною, послідовною та узгодженою, а законодавство – сталим. Про це також зазначає і Венеційська комісія у своєму висновку щодо законопроєкту № 3711: «Принцип стабільності та послідовності законодавства, як ключовий елемент верховенства права, вимагає стабільності в судовій системі».

У світлі забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя ВРП висловила прохання забезпечити розміщення консультативних висновків ВРП у справі відповідних законопроєктів, яка ведеться в електронній формі на офіційному вебсайті ВРУ. Це посприяє діалогу між трьома гілками влади, забезпечить можливість широкого ознайомлення з позицією суддівської спільноти та її врахування при зміні законодавства.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що при розробці законів про судоустрій має бути врахована думка суддівської спільноти. Таку думку висловив Олексій Маловацький

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки