Суддя КСУ Віктор Городовенко презентував ключові положення Висновку КРЄС щодо ролі асоціацій суддів у підтримці незалежності суддів

18:36, 18 декабря 2020
Суддя зазначив, що у Висновку КРЄС міститься визначення терміну «асоціації суддів», відповідно до якого асоціації суддів є самоврядними неприбутковими організаціями з правосуб’єктністю чи без неї, а до складу таких асоціацій входять ті, хто добровільно подає заяви на членство.
Суддя КСУ Віктор Городовенко презентував ключові положення Висновку КРЄС щодо ролі асоціацій суддів у підтримці незалежності суддів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Суддя Конституційного Суду України, Представник України в Консультативній раді європейських суддів Віктор Городовенко 18 грудня 2020 року взяв участь у роботі круглого столу на тему «Презентація Звіту за результатами дослідження «Ставлення громадян України до судової системи» та Висновку № 23 Консультативної ради європейських суддів «Роль асоціацій суддів у підтримці суддівської незалежності», де презентував основні його положення. Про це повідомляє пресслужба КСУ.

Учасниками заходу стали судді Верховного Суду, Вищого антикорупційного суду, судів першої та апеляційної інстанцій, а також представники органів державної влади, суддівських асоціацій, громадянського суспільства, міжнародних організацій та Ради Європи.

З вітальними словами до присутніх звернулися Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко, Координатор проектів Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи Андрій Кавакін, а також Генеральний директор Українського центру економічних та політичних досліджень імені Олександра Разумкова Павло Пензеник.

Виступаючи під час круглого столу, Віктор Городовенко відзначив, що традиційно Україна однією з перших серед країн членів Ради Європи представляє прийнятий та переведений черговий висновок Консультативної ради європейських суддів.

«Європейські цінності та цінності, які формує Консультативна рада європейських суддів, є потужним джерелом стандартів у сфері незалежності і недоторканості суддів та надійним дороговказом для українських суддів та правників», – наголосив суддя Конституційного Суду.

Віктор Городовенко детально поінформував учасників про ключові положення Висновку. За його словами, цей документ підготовлено на основі відповідей, які надали держави-члени. Суддя зазначив, що у Висновку КРЄС міститься визначення терміну «асоціації суддів», відповідно до якого асоціації суддів є самоврядними неприбутковими організаціями з правосуб’єктністю чи без неї, а до складу таких асоціацій входять ті, хто добровільно подає заяви на членство.

Головними цілями асоціацій суддів є встановлення та захист незалежності судової влади й підвищеної уваги до принципів верховенства права. Водночас Віктор Городовенко наголосив на важливості спільної скоординованої роботи всієї судової системи та органів суддівського врядування і самоврядування.

«Асоціації суддів можуть також сприяти проведенню зустрічей із представниками громадянського суспільства, іншими гілками державної влади та ЗМІ, які отримають можливість висловити свої очікування від системи правосуддя та щодо здійснення правосуддя загалом», – зазначив суддя.

Зазначається, що під час круглого столу учасники зосередили увагу на імлементації стандартів Ради Європи у сфері правосуддя. Також було обговорено результати соціологічного дослідження щодо ставлення громадян України до судової системи та роль асоціацій суддів у підтримці суддівської незалежності.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що у КРЄС закликали залучати асоціації суддів до реформування системи правосуддя.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду