Центр політико-правових реформ закликав Зеленського скасувати указ про відсторонення голови КСУ: заява

11:38, 11 января 2021
Опубліковано заклик Коаліції РПР до Президента України та Конституційного Суду України.
Центр політико-правових реформ закликав Зеленського скасувати указ про відсторонення голови КСУ: заява
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Центр політико-правових реформ закликав Президента України скасувати указ про відсторонення Олександра Тупицького від посади судді Конституційного Суду. По це йдеться у заяві Коаліції Реанімаційний Пакет Реформ, опублікованій на сайті ЦППР.

Члени аналітичного Центру наголошують, що Президент вийшов за межі своїх конституційних повноважень, а його указ суперечить конституційним засадам організації державної влади в Україні та має ознаки неконституційності. 

Однак у ЦППР все ж закликають КСУ розглянути питання щодо звільнення Олександра Тупицького «у разі встановлення факту вчинення ним істотного дисциплінарного проступку».

Нижче наводимо повний текст заяви.

Коаліція РПР закликає Президента України скасувати Указ №607/2020, а Конституційний Суд України - розглянути питання про звільнення О. Тупицького з посади судді Конституційного Суду України.  

29 грудня 2020 року Президент України Володимир Зеленський видав Указ № 607/2020 «Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України», яким Глава держави посилаючись на частину третю статті 154 Кримінального процесуального кодексу України постановив відсторонити Тупицького Олександра Миколайовича від посади судді Конституційного Суду України строком на два місяці. Підписавши Указ № 607/2020, Президент України вийшов за межі своїх конституційних повноважень, а сам документ суперечить конституційним засадам організації державної влади в Україні та має ознаки неконституційності. 

Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їхні посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, у межах повноважень та в спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Згідно зі статтею 106 Конституції України, повноваження Президента України визначаються виключно Конституцією України, що підтверджується численними юридичними позиціями Конституційного Суду України. 

Конституція не наділяє Главу держави повноваженнями щодо звільнення чи відсторонення від посади судді Конституційного Суду України. Крім того, стаття 154 Кримінального процесуального кодексу України, на яку посилається Указ № 607/2020, взагалі не передбачає можливості застосування до судді Конституційного Суду України будь-якого заходу забезпечення кримінального провадження. 

Незалежність і недоторканність судді Конституційного Суду України гарантуються Конституцією і законами України, а підстави та порядок звільнення з посади, припинення повноважень суддів Конституційного Суду України визначаються виключно Конституцією України та Законом України «Про Конституційний Суд України». 

Водночас обставини ймовірного вчинення Олександром Тупицьким істотного дисциплінарного проступку, які знайшли широке висвітлення у засобах масової інформації і викликали резонанс у суспільстві, мають стати предметом дисциплінарного розгляду в Конституційному Суді України. 

З огляду на викладене, Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ закликає:

1) Президента України - скасувати Указ №607/2020 та не виходити за межі своїх конституційних повноважень;

2) Конституційний Суд України - розглянути питання щодо звільнення Олександра Тупицького з посади судді Конституційного Суду України у разі встановлення факту вчинення ним істотного дисциплінарного проступку. 

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що опубліковано заяву зборів суддів КСУ у відповідь на указ Президента про відсторонення О. Тупицького. 

Зокрема, КСУ заявив, що Зеленський негайно має скасувати свій указ.

Нагадаємо, влітку Центр політико-правових реформ звертався до Президента щодо проведення конституційної реформи. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду