Суддям 6ААС надсилали повідомлення із погрозами: ВРП звернулася до Офісу Генпрокурора

14:43, 21 января 2021
Судді Шостого апеляційного адміністративного суду звернулися до ВРП з повідомленнями про втручання невідомих осіб у їхню діяльність.
Суддям 6ААС надсилали повідомлення із погрозами: ВРП звернулася до Офісу Генпрокурора
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні за фактами, викладеними у повідомленнях суддів Шостого апеляційного адміністративного суду Олени Кузьмишиної, Любові Костюк, Наталії Бужак, яким надходили повідомлення із погрозами. Інформує сайт ВРП.

Так, судді Шостого апеляційного адміністративного суду звернулися до ВРП з повідомленнями про втручання невідомих осіб у їхню діяльність щодо здійснення правосуддя.

Судді повідомили, що у провадженні Шостого апеляційного адміністративного суду перебувала адміністративна справа за позовом до Українського інституту національної пам’яті, Голови Українського інституту національної пам’яті про визнання протиправними дій, заборону вчиняти певні дії та зобов’язання вчинити певні дії.

Рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва позовні вимоги задоволено частково. На вказане рішення подано апеляційну скаргу. Для розгляду справи визначено колегію суддів у складі головуючого судді Кузьмишиної О.М., суддів Костюк Л.О. та Бужак Н.П. Напередодні судового засідання у вказаній справі трьом суддям Шостого апеляційного адміністративного суду надійшли sms-повідомлення з погрозами на адресу суддів та членів їхніх сімей і вказівки щодо прийняття суддями певного рішення у справі.

Крім того, суддя Бужак Н.П. повідомила, що 23 вересня 2020 року на вхідних дверях та стінах будинку, в якому вона проживає, виявила розклеєні фотографії із зазначенням її прізвища, ім’я та по батькові з написом «Слава нації. Смерть ворогам».

«Під час перевірки зазначених звернень Вища рада правосуддя аналізує, чи створюють повідомлені суддею факти реальні ризики для незалежності судді під час здійснення ним правосуддя, чи може суддя за їх наявності залишатися неупередженим, чи існує дійсна загроза ухваленню суддею справедливого та безстороннього рішення.

Разом із тим Вища рада правосуддя не має повноважень здійснювати кримінально-правову кваліфікацію протиправних дій, які порушують конституційний принцип незалежності суддів, та визначати міру відповідальності за них. Кваліфікація дій, які містять ознаки кримінального правопорушення, здійснюється правоохоронними органами, які є суб’єктами безпосереднього реагування на протиправні дії, які вчиняються щодо суддів», - наголосили у ВРП.

Зокрема, за результатами розгляду повідомлення судді Кузьмишиної О.М. 30 вересня 2020 року Київська міська прокуратура внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочину, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України. Здійснення досудового розслідування доручено слідчому управлінню Головного управління Національної поліції у місті Києві. Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням здійснюється Київською міською прокуратурою. Звернення суддів Шостого апеляційного адміністративного суду Костюк Л.О. та Бужак Н.П. надіслано до Головного управління Національної поліції у місті Києві для долучення до матеріалів кримінального провадження та перевірки шляхом проведення слідчих дій.

Служба судової охорони повідомила про вжиті заходи реагування для забезпечення безпеки судді Кузьмишиної О.М., звернення щодо вжиття необхідних заходів для забезпечення безпеки суддів Шостого апеляційного адміністративного суду Костюк Л.О. та Бужак Н.П. не надходили.

«ВРП вважає, що надсилання повідомлень на мобільні телефони суддів та події за місцем проживання судді можуть викликати у них обґрунтоване занепокоєння щодо власної безпеки та безпеки членів їхніх сімей, що створює реальну загрозу суддівській незалежності. Оскільки вказані обставини пов’язані із професійною діяльністю суддів, вони можуть мати ознаки втручання у діяльність, пов’язану із здійсненням правосуддя. Таким обставинам має надаватися кримінально-правова оцінка правоохоронними органами у порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом України. Тож ВРП просить Офіс Генерального прокурора надати інформацію про розкриття та розслідування злочину у вказаному кримінальному провадженні», - зазначили у Раді.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВРП відрядила чотирьох суддів до Подільського районного суду міста Києва. 

Нагадаємо, заяви про втручання до ВРП судді можуть направити через систему Електронного суду

А нещодавно Друга Дисциплінарна палата ВРП тимчасово відсторонила від здійснення правосуддя суддю Святошинського районного суду міста Києва. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва