Звернення до Європейського суду з прав людини: назвали підстави та порядок

17:35, 20 апреля 2021
Європейський суд приймає заяви до розгляду лише після використання усіх національних засобів юридичного захисту протягом шести місяців з дати винесення остаточного рішення.
Звернення до Європейського суду з прав людини: назвали підстави та порядок
Джерело фото: ostwest.tv
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Південно-Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції нагадало, що Конституція України гарантує кожному право після використання всіх національних засобів правового захисту звертатися за захистом своїх прав і свобод до відповідних міжнародних судових установ чи до відповідних органів міжнародних організацій, членом або учасником яких є Україна. Про це йдеться у пресслужбі відомства.

Однією з найефективніших міжнародних судових установ, до яких мають право звертатися громадяни України, є Європейський суд з прав людини, юрисдикція якого визнана нашою державою.

Європейський суд є наднаціональною міжнародною судовою установою, яка розглядає скарги осіб щодо порушення їхніх прав державами – сторонами Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Європейський суд розглядає:

- заяви, в яких йдеться про порушення прав гарантованих Конвенцією та протоколами до неї;

- заяви, які спрямовані проти держав, що ратифікували Конвенцію та відповідні протоколи, і які стосуються подій, що відбувалися після дати ратифікації.

- заяви, предмет яких перебуває у сфері відповідальності суб’єкта владних повноважень (парламенту, суду, прокуратури тощо) однієї з цих держав.

Європейський суд приймає заяви до розгляду лише після використання усіх національних засобів юридичного захисту протягом шести місяців з дати винесення остаточного рішення.

Офіційними мовами Європейського суду є англійська та французька, але за бажанням особа має право на звернення офіційною мовою однієї з держав, що ратифікували Конвенцію, у тому числі й українською.

Європейський суд приймає лише заяви надіслані поштою. Заявник має право подати заяву, надіславши її факсимільним зв’язком. Однак тоді він повинен надіслати підписаний оригінал заяви поштою упродовж 5 днів після відправлення факсу.

Усі сторінки документів, що надсилаються до Європейського суду повинні бути надані у хронологічному порядку, пронумеровані та чітко позначені.

Заява, що подається до Європейського суду має відповідати правилам Регламенту суду. Формуляр заяви до Європейського суду, розміщений на його вебсторінці.

Заява повинна містити:

1) ім’я, дату народження, громадянство, стать, рід занять та адресу заявника;

2) ім’я, рід занять та адресу довіреної особи, якщо така є;

3) найменування Договірної Сторони або сторін, проти яких подається заява;

4) стислий виклад фактів, які спонукали особу на звернення до Суду;

5) стислий виклад стверджуваного порушення (порушень) Конвенції та відповідних аргументів (зазначити порушені права, гарантовані Конвенцією або протоколами до неї);

6) підтвердження відповідності критеріям прийнятності (вичерпання національних засобів захисту та правило щодо шестимісячного строку);

7) предмет заяви.

Текст заяви має бути написаний розбірливо; бажано, щоб заява була у друкованій формі.

Якщо, у виняткових випадках, заява перевищує 10 сторінок (без урахування тих, які містять перелік доданих документів), заявник повинен також подати стислий виклад змісту заяви.

Заява супроводжується копіями відповідних документів, зокрема рішень − судових чи несудових − стосовно предмета заяви.

Заява підписується особисто заявником або його представником.

Уся кореспонденція до Європейського суду надсилається за адресою:

The Registrar

European Court of Human Rights

Council of Europe

F - 67075 STRASBOURG CEDEX.

Судовий збір за подання заяви до Європейського суду не сплачується, тобто розгляд справи здійснюється безкоштовно.

Після отримання першого повідомлення Секретаріат Європейського суду надсилає особі відповідь з повідомленням про відкриття справи, номер якої потрібно зазначати в усіх наступних листах до Європейського суду.

Повноваження щодо здійснення представництва України в Європейському суді з прав людини під час розгляду справ про порушення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод покладено на Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини, який є посадовою особою Міністерства юстиції.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Європейський суд з прав людини прийняв до розгляду скаргу голови ОАСК Павла Вовка.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва