Неналежне фінансування судової влади: відбулося засідання робочої групи

17:00, 26 апреля 2021
ВРП підтримала законопроект № 5304 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо збільшення видатків на забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами» з метою виділення додаткових 600 млн гривень на фінансування судів першої та апеляційної інстанцій.
Неналежне фінансування судової влади: відбулося засідання робочої групи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У п’ятницю, 23 квітня 2021 року учасники робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади в Україні, створеної у Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики, вчергове обговорили шляхи врегулювання нагальних питань оплати праці працівників апаратів судів, відшкодування суддівської винагороди, впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи та можливість використання електронного додатка «Дія» з метою зменшення судових витрат.

Про це повідомляє пресслужба Судової влади України.

Як зазначив О. Прудивус, з метою забезпечення більш рівномірного розподілу бюджетних коштів для виплати заробітної плати працівникам апаратів судів Вища рада правосуддя 13 квітня 2021 року ухвалила рішення про погодження перерозподілу бюджетних видатків між судами.

Крім того, Олег Прудивус повідомив, що Вища рада правосуддя підтримала законопроект № 5304 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо збільшення видатків на забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами» з метою виділення додаткових 600 млн гривень на фінансування судів першої та апеляційної інстанцій і надіслала відповідний консультативний висновок до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики.   

Керівник робочої групи, народний депутат Сергій Демченко, зазначив, що Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради України погодив внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік».

За його словами, вказаний законопроект, розроблений робочою групою, народними депутатами України спільно з Міністерством фінансів України та Державною судовою адміністрацією України, Верховна Рада України планує розглянути під час одного з найближчих пленарних засідань.

Також С. Демченко зауважив, що триває робота з визначення фінансових показників органів судової влади та Конституційного Суду України на 2022 рік. Зокрема, очікуються дані для порівняння витрат і встановлення закономірностей у розрізі відшкодування основної заробітної плати та заохочень. 

Т. в. о. Голови ДСА України Людмила Гізатуліна зазначила, що наразі тривають консультації з Міністерством фінансів України щодо можливості здійснення наближення 120 млн гривень на оплату праці працівникам апаратів судів у квітні 2021 року.

Крім того, Л. Гізатуліна повідомила учасників робочої групи, що наразі від територіальних управлінь ДСА України масово надходять звернення щодо виконання судових рішень про відшкодування компенсацій за неотриману частину суддівської винагороди через карантинні обмеження на виконання Рішення Конституційного Суду України за рахунок коштів, передбачених на виплату суддівської винагороди, що може призвести до нестачі коштів на оплату суддівської винагороди наприкінці 2021 року.

Менеджер Проекту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні», учасник робочої групи Ірина Кушнір повідомила, що Проект обрав групу експертів, які на підставі об’єктивного опису фінансової діяльності органів судової влади 2018–2021 років зможуть надати ефективні рекомендації законодавчого та практичного характеру з метою покращення системи фінансування, управління, адміністрування коштами тощо.

У засіданні робочої групи також узяли участь заступник Міністра фінансів України Роман Єрмоличев, народний депутат України Тарас Тарасенко, представник Міністерства цифрової трансформації України Оксана Літвінова, керівник апарату Верховного Суду Ольга Булка, судді та інші експерти. 

Також «Судово-юридична газета» писала про 600 млн на судову систему: ВРП підтримує законопроект.

Крім того, ми повідомляли, що два банки дадуть Україні гроші на електронний суд.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва