Вчинення повіреною компанією виключно підготовчих чи допоміжних функцій не може вважатись постійним представництвом, – Перший ААС

15:25, 31 мая 2021
Перший ААС розглянув справу про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення.
Вчинення повіреною компанією виключно підготовчих чи допоміжних функцій не може вважатись постійним представництвом, – Перший ААС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Перший апеляційний адміністративний суд розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за апеляційною скаргою Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків на рішення Донецького окружного адміністративного суду за позовом Товариства до Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення. Про це інформує пресслужба суду.

За результатами розгляду справи Перший апеляційний адміністративний суд прийняв постанову, в якій зазначив про таке.

Внаслідок проведення органом податкової служби невиїзної документальної перевірки встановлено порушення п.п. 141.4.2 п. 141.4 статті 141 Податкового кодексу України, зокрема, під час виплати доходів на користь нерезидента безпідставно застосовано ставку податку на репатріацію 2% замість 15 %, що призвело до заниження податку, що, у подальшому, стало підставою для винесення податкового повідомлення-рішення, яким Товариству збільшено суму грошового зобов’язання з податку на прибуток іноземних юридичних осіб та накладено стягнення у вигляді штрафу.

Вважаючи, що винесене контролюючим органом податкове повідомлення-рішення є протиправним, Товариство звернулась до суду з вимогою про його скасування.

Під час розгляду справи та на підставі наявних у справі документів, суд не встановив обставини здійснення повіреною компанією нерезидента будь-яких дій чи прийнятих рішень, які б свідчили про  прийняття нею участі у вчиненні грошових переказів з позикодавця на рахунки позивача.

Навпаки, суд погодився з доводом Товариства про те, що ним вчинялись виключно підготовчі та/або допоміжні функції, а саме, підписання договорів позики для забезпечення основної діяльності материнської компанії-нерезидента – фінансування. При цьому, такі дії вчинялись без здійснення господарської діяльності материнської компанії.

Наявність у позивача довідок про статус компанії, як податкового резидента Республіки Кіпр свідчить про обґрунтованість застосування ним пільгової ставки податку, встановленої Конвенцією.

З урахуванням наведених обставин, Перший ААС погодився з висновком окружного адміністративного суду про недоведеність висновків податкового органу щодо здійснення у спірний період компанією нерезидентом діяльності на території України через постійне представництво, що свідчить про неправомірність донарахування грошових зобов’язань з податку на прибуток та, як наслідок, скасування спірного податкового повідомлення-рішення.

Детальніше з текстом постанови від 26 квітня 2021 року по справі № 200/7051/20-а можна ознайомитися за посиланням.

Також ми повідомляли, що Мінцифри відкрило доступ до фінзвітності компаній.

Також ми розповідали про Е-паспорт для суду: чи допустять у судове засідання при пред’явленні цифрового паспорта у Дії.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду