Рішення РСУ унормували роботу судів на час пандемії, забезпечивши доступ громадян до правосуддя, — Олександр Сасевич

17:59, 24 июня 2021
Він також зазначив, що робота судів в умовах карантину дала новий поштовх для швидкого та ефективного впровадження у судовій системі цифрових технологій.
Рішення РСУ унормували роботу судів на час пандемії, забезпечивши доступ громадян до правосуддя, — Олександр Сасевич
Джерело фото: rsu.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Олександр Сасевич, член Ради суддів України, голова Комітету з питань співпраці зі ЗМІ, державними та недержавними органами та організаціями, суддя Львівського окружного адміністративного суду взяв участь у щорічній міжнародній конференції «Права людини у цифровому вимірі: пандемія, виборчий і судовий процеси, національна безпека та свобода слова в Інтернеті», передає офіційний сайт РСУ.

В обговоренні тем, які були запропоновані, взяли участь представники Офісу Ради Європи в Україні, представництва ЄС в Україні, міжнародних Проєктів донорської допомоги, юристи, судді, правники і правозахисники, а також українські парламентарі та представники міністерств.

Під час сесії «Доступ до правосуддя: цифрові технології проти коронавірусу» Олександр Сасевич представив учасникам доповідь: «Особливості роботи судової системи в умовах карантину». У ній він зазначив, що судова влада однією з перших у державі відреагувала на можливі загрози та виклики, які несла для суспільства пандемія, й зуміла унормувати роботу судів та забезпечити безперервний доступ громадян до правосуддя.

«Рішенням Ради суддів України від 17 березня 2020 року №19 ми прийняли «Рекомендації Ради суддів України щодо встановлення особливого режиму роботи судів України задля убезпечення населення України від поширення гострих респіраторних захворювань та коронавірусу COVID-19, який віднесено до особливо небезпечних інфекційних хвороб». Ними ми унормували роботу судів на період карантину і забезпечили безперервний доступ громадян до правосуддя. Саме ці рекомендації окреслили подальші кроки судової влади на убезпечення суддів, працівників апарату судів та відвідувачів від інфікування небезпечним вірусом», - наголосив Олександр Сасевич.

Він також зазначив, що робота судів в умовах карантину дала новий поштовх для швидкого та ефективного впровадження у судовій системі цифрових технологій: відновлення трансляцій судових засідань на порталі «Судова влада України», впровадження системи захищеного відеоконференцзв’язку, яка дозволила брати участь у судових засіданнях за межами приміщення суду, розвиток підсистеми «Електронний суд». Це дозволило уникнути скупчення громадян у приміщенні суду під час подачі позовів і таке інше, а також ввести елементи цифрового судочинства, без яких вже зараз важко уявити сучасне правосуддя.

Разом з тим, він звернув увагу учасників, що всі заходи, прописані в Рекомендаціях Ради суддів України, здійснювалися без найменшої фінансової підтримки з боку державних органів влади.

«Попри те, що Рада суддів України спільно з ДСА України неодноразово зверталася до вищих органів влади з проханням виділити додаткові кошти на забезпечення протиепідемічних заходів у судах, ми не отримали жодної гривні. Проте, суди не припинили свою роботу, а громадяни не були обмежені у доступі до правосуддя», - підкреслив Олександр Сасевич.

На його думку, у ситуації, в якій жила Україна впродовж півтора року пандемії, найбільш цінним ресурсом судової влади виявилися люди, які її представляють. І саме завдяки їм судова влада у боротьбі з коронавірусом таки перемогла.

Конференція тривала 23-24 червня і була організована міжнародною некомерційною правозахисною організацією ABA ROLI. В Україні ABA ROLI (Американська Асоціація Юристів Ініціатива з Верховенства Права) просуває принципи верховенства права, верховенства закону та вільного доступу до правосуддя, підтримуючи зусилля України щодо створення справедливої та функціональної правової системи.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що розроблено унікальну візуальну систему ознакування для українських судів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді