Голова РСУ Богдан Моніч обговорив з ДСА незадовільний стан фінансування судової влади

14:20, 8 июля 2021
Участь в обговоренні взяли начальники територіальних управлінь ДСА Рівненської, Полтавської, Тернопільської та Сумської областей, а також голови обласних апеляційних та місцевих загальних судів, керівники апарату судів, всього понад 80 учасників.
Голова РСУ Богдан Моніч обговорив з ДСА незадовільний стан фінансування судової влади
Джерело фото: РСУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

7 липня 2021 року відбулося чергове обговорення питання доцільності діяльності ТУ ДСА України в умовах гострого дефіциту бюджетного фінансування.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч у вступному слові зазначив, що сама дискусія була започаткована делегатами XVIII чергового з'їзду суддів України, яких вкрай обурив незадовільний стан фінансування судової влади у частині місцевих загальних та апеляційних судів. Тоді делегати з'їзду проголосували за рішення, яким визнали роботу ДСА України недостатньою у питаннях фінансового та матеріально-технічного забезпечення судів України, а вже у квітні 2021 року Рада суддів прийняла рішення від 09 квітня 2021 року №8, яким заборонила керівникам територіальних управлінь Державної судової адміністрації України та їх працівникам виплачувати стимулюючі виплати в розмірах, що перевищують середній розмір стимулюючих виплат працівників апаратів судів відповідної області, повідомляє пресслужба РСУ.

Участь в обговоренні взяли начальники територіальних управлінь ДСА Рівненської, Полтавської, Тернопільської та Сумської областей, а також голови обласних апеляційних та місцевих загальних судів, керівники апарату судів, всього понад 80 учасників.

Відкриваючи зустріч, Богдан Моніч зазначив, що залучення до обговорення теми діяльності ТУ ДСА України широкого кола очільників судів та представників суддівської спільноти, дозволить скласти предметне і реальне уявлення про діяльність територіальних управлінь та зрозуміти наскільки ефективно вони виконують функції розпорядників бюджетних коштів. Він також просив голів судів звернути увагу не тільки на розв'язання фінансового питання, а й на цілий ряд інших питань, якими займаються управління, а саме: закупки матеріалів та обладнання, утримання приміщень, проведення тендерів тощо.

Також Богдан Моніч інформував присутніх, що в процесі обговорення сформувалось кілька сталих думок, що стосуються діяльності територіальних управлінь, а саме: ліквідувати; залишити з тими повноваженнями, які є; залишити так, як є, але посилити контроль за їхньою діяльністю з боку РСУ та ВРП; передати окремі функції на апеляційні суди, і ще одна думка – передати функції окремим місцевим судам.

«Тому, ми маємо на меті отримати чіткий зворотний зв'язок саме від суддівської спільноти, щоб зрозуміти, яка думка переважає і як нам далі працювати», - наголосив Голова РСУ.

Відтак, узагальнюючи думку голів апеляційних судів, то вони проти передачі їм функцій ТУ ДСА України щонайменше до часу створення нових окружних місцевих судів.

Голова Рівненського апеляційного суду Олег Полюхович, зокрема, зазначив, що ще у грудні 2020 року судді висловили свою думку щодо доцільності існування ТУ ДСА України відповідаючи на доручення Голови ВРП.

«І це була не лише моя позиція, а й позиція суддів та працівників апарату суду, яку ми обговорювали на загальних зборах суддів і висловили ще у грудні 2020 року. Вже тоді ми вважали, що докорінна зміна системи адміністрування у частині ліквідації ТУ ДСА України, може привести до поглиблення кризи в питаннях судової гілки влади. Тому, наша позиція полягає в тому, що сьогодні, щонайменше, зарано ставити питання про ліквідацію ТУ ДСА України. Якщо вже аж так постане питання, потрібно дочекатися, як буде вирішено питання щодо оптимізації наших місцевих загальних судів і тоді, можливо, й варто буде до цього повернутися, а на сьогодні ставити питання про ліквідацію ТУ ДСА України - передчасно», - сказав голова Рівненського апеляційного суду.

Судді зійшлися на думці, що перекладання господарських повноважень на голів судів - це складний крок, який навіть не кореспондується із чинним законодавством. Щодо контролюючих функцій, то вони у повному обсязі мають належати Раді суддів Україні чи Вищій раді правосуддя.

Разом з тим, під час обговорення прозвучала цікава думка від голови Теребовлянського районного суду Тернопільської області Володимира Малярчука. Він зазначив, що відповідно до нового територіального устрою у Тернопільській області планується створити чотири окружних місцевих суди, що чітко відповідає кількості новоутворених районів. Тому, в якості пілотного проекту доречно було б розглянути можливість передачі усіх функцій ТУ ДСА України на окружні місцеві суди Тернопільської області.

Підсумовуючи результати обговорення Голова РСУ Богдан Моніч зазначив, що позиції і пропозиції як представників суддівської спільноти, так і територіальних управлінь будуть враховуватися у відповідних документах і рекомендаціях щодо організації роботи, над якими працюють у Раді. Разом з тим він звернувся з проханням до голів судів оперативно інформувати Раду суддів України про грубі недоліки в роботі ТУ ДСА України з тим, щоб вчасно приймалися необхідні управлінські рішення.

У РСУ нагадують, що перед початком п’ятої сесії обговорення питання доцільності існування ТУ ДСА України, було проведено опитування учасників щодо теми зустрічі. Відповідаючи на перше питання опитувальника: «Ваша думка щодо діяльності ТУ ДСА України», 38 - сказали, що проблема щодо ліквідації ТУ ДСА України створена штучно; 22 - висловилися за впровадження більшої прозорості у діяльності територіальних управлінь і посилення контролю з боку РСУ; 16 - за передачу функцій місцевим загальним судам; 5 – за передачу функцій апеляційним судам. По другому питанню: «Якщо ви підтримали ідею ліквідації ТУ ДСА України, то коли варто це зробити?» - 14 - висловилися за негайну ліквідацію; 67 - сказали, що після оптимізації судів.

Всього в обговоренні брали участь 81 представник судів та територіальних управлінь з Рівненської, Полтавської, Тернопільської та Сумської областей.

Також «Судово-юридична газета» писала, що у ВРП презентували звіт фінансування судової системи: основна проблема – дисбаланс між надходженнями та видатками ДСА.

Додамо, що у Херсоні затримали на «відкатах» керівника теруправління ДСА.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси