ВС дозволив стягнути ще $66 млн з Укрзалізниці: кому і за що

10:45, 10 июля 2021
Це вже п'яте рішення ВС про стягнення боргу з УЗ на користь VR Global Partners, L.P., а загальна сума заборгованості УЗ перед VR Global Partners, L.P., яка є предметом стягнення в судах, складає близько 250 млн доларів.
ВС дозволив стягнути ще $66 млн з Укрзалізниці: кому і за що
Джерело фото: itc.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 8 липня 2021 року, Верховний Суд прийняв судове рішення, яким підтвердив законність стягнення з Укрзалізниці на користь VR Global Partners, L.P. заборгованості по найбільшому кредиту в розмірі 66 млн доларів, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Це вже п'яте рішення Верховного Суду про стягнення боргу з Укрзалізниці на користь VR Global Partners, L.P. Загальна сума заборгованості Укрзалізниці перед VR Global Partners, L.P., яка є предметом стягнення в судах, складає близько 250 млн доларів.

Як повідомлялось раніше, 20 квітня 2021 року Верховний Суд оголосив своє рішення у чотирьох справах про стягнення боргу з Укрзалізниці на користь VR Global Partners, L.P. У всіх справах Верховний Суд підтвердив позицію судів нижчих інстанцій та повністю відхилив касаційні скарги Укрзалізниці.

Крім цього, ситуацію прокоментувала Юлія Гришина – народний депутат України, голова підкомітету з питань вищої освіти.

«Вчера Верховный суд разрешил взыскать с Укрзализныци по долгу VR Global Partners ещё $66 млн. Общая сумма долга по пяти решениям уже $250 млн.

Напомню, этот долг был выкуплен VR Global Partners у Проминвестбанка. А инвестором Проминвестбанка был русский Внешэкономбанк. Таким образом русский капитал подстраховался и продал долг Укрзализныци международной финансовой компании с офшорной регистрацией.

В целом эта история могла бы быть о хозяйственных спорах и взаимоотношениях между юридическими лицами, если бы не несколько моментов.

  1. Продажа долга Укрзализныци перед Проминвестбанком, а по факту, перед банком страны агрессора компании VR Global Partners происходил при неоднозначных обстоятельствах, которые ещё надо детально изучить, особенно правоохранительным органам.
  2. Сумма выигранных споров против Укрзализныци удивительным образом совпадает с суммой, на которую Укрзализныця разместила Евробонды. Напомню УЗ одолжила на днях $300 млн под 7,875%.
  3. Юристы Укрзализныци удивительно легко сдают эти дела.

Поэтому хочу сказать, что ТСК внимательно следит за руками руководства Укрзализныци. Надеюсь, Евробонды привлекались не для того, чтобы покрывать сомнительную задолженность. А все обстоятельства попадания государственного перевозчика в долговую яму мы детально изучаем», - написала вона.

Також «Судово-юридична газета» писала, що в «Укрзалізниці» викрили схему, яка щомісяця завдавала збитків на близько 1 млн грн.

Додамо, що Укрзалізниця віддала 200 млн грн за матеріали, які не відповідають вимогам безпеки.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України