У Києві обговорили оптимізацію системи судів України

18:24, 31 августа 2021
«Загалом, мета оптимізації – привести навантаження на суди і суддів до середнього показника 500-700 справ у рік на суддю», - зазначив Богдан Моніч.
У Києві обговорили оптимізацію системи судів України
Джерело фото: rsu.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок, 31 серпня, в Києві відбулося засідання круглого столу на тему: «Оптимізація системи судів в Україні на шляху до 2022: перші результати та наступні кроки». Учасники заходу – представники державних органів влади України та міжнародні експерти, передає офіційний сайт РСУ.

Збираючи представницьке коло учасників, його представники мали за мету підбити перші підсумки масштабного проекту з оптимізації мережі судів в Україні. Це дозволяє ще на етапі обговорення підтримати найоптимальніші варіанти утворення місцевих окружних судів і попередити можливі виклики, що так чи інакше присутні у процесі через не завжди достатнє матеріально-технічне забезпечення судів України.

Раду суддів України на засіданні круглого столу представляв Голова Ради Богдан Моніч. Він зазначив, що саме Рада суддів України навесні цього року виступила ініціатором обговорення майбутньої мережі судів України.

З його слів, цей процес став на часі у зв'язку зі зміною адміністративно-територіального устрою України у розрізі районів, а робоча група при Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики, яку очолює народний депутат України Павло Павліш, і яка займається змінами мережі загальних місцевих судів в областях, залучила до нього практично усіх дотичних до судової влади представників державних структур з тим, аби врахувати всі можливі варіанти майбутніх окружних судів.

Богдан Моніч зазначив, що в основу визначення нової мережі окружних судів України лягла методика, яку розробили в Раді суддів України спільно з Державною судовою адміністрацією України, і яка дозволяє визначати й говорити про ефективність того чи іншого суду, обчислювати навантаження на суди і суддів, виходячи з кількості справ, що розглядаються судами впродовж року.

«Загалом, мета оптимізації – привести навантаження на суди і суддів до середнього показника 500-700 справ у рік на суддю. Зрозуміло, що у такої оптимізації можуть бути противники навіть серед суддів, бо якщо у нас є суди, де судді розглядають 190 справ на рік, то розглядати 700 справ їм не дуже хочеться. І це не тому, що суддя поганий, це звичайний людський фактор. Але головне у цій ситуації - розуміння завдань і цілей, які стоять перед судовою владою України, а воно у нас є», - сказав Богдан Моніч.

Він також звернув увагу учасників засідання, що сьогоднішня зустріч не матиме визначального значення в утвердженні нової системи окружних судів, але вона дозволить більш ретельно підійти до підготовки фінальних документів, які мають стати основою законопроекту, яким визначатиметься система нових окружних судів.

Голова Ради суддів України подякував Проєкту ЄС «Право-Justice» та його головній міжнародній експертці з питань судової реформи Анні Адамській-Галлант за організацію круглого столу та висловив сподівання, що зі створенням нової системи окружних судів їх фінансування буде здійснюватися на належному рівні, як того вимагає Конституція України, і в українських судах зникне проблема звільнення працівники апарату судів через низьку заробітну плату.

Також «Судово-юридична газета» писала, що ВРП звернулась до Кабміну та Мінфіну щодо фінансування судової гілки влади.

Додамо, що стало відомо, як планують нараховувати заробітну плату секретарям та помічникам суддів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва