Судді обговорили питання соціальних прав та їх захисту адміністративним судом

20:40, 1 сентября 2021
Голова КАС ВС під час обговорення зауважив, що однією з проблем, через яку значна кількість рішень не виконується, є відсутність коштів у держави.
Судді обговорили питання соціальних прав та їх захисту адміністративним судом
Джерело фото: Верховний Суд
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Пресслужба Верховного Суду повідомляє, що у понеділок, 30 серпня, у Вінниці відбувся круглий стіл «Соціальні права та їх захист адміністративним судом // Проблемні аспекти». Організатори заходу – Сьомий апеляційний адміністративний суд, Вінницька обласна державна адміністрація, Вінницька обласна рада, Вінницька міська рада та Асоціація соціального розвитку через право.

Участь у обговоренні взяв голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович, а також представники апеляційних та окружних адміністративних судів, органів суддівського самоврядування, місцевого самоврядування м. Вінниці та науковці.

Очільник КАС ВС зауважив, що соціальні права, визначені й гарантовані Конституцією України, є надзвичайно важливими для України як соціальної і правової держави, а тому вона, в особі відповідних державних органів, має належним чином їх захищати.

Михайло Смокович нагадав про Рішення Конституційного Суду України від 19 грудня 2018 року № 12-р/2018, у якому наголошено, що держава не може в односторонньому порядку відмовитися від зобов’язання щодо соціального захисту осіб, які вже виконали свій обов’язок перед державою щодо захисту її суверенітету і територіальної цілісності.

Голова КАС ВС також висвітлив питання щодо виконання рішень адміністративних судів у соціальних спорах. Він зауважив, що однією з проблем, через яку значна кількість рішень не виконується, є відсутність коштів у держави.

Робота круглого столу була організована у форматі тематичних сесій, під час яких учасники розглянули актуальні питання, зокрема такі: особливості соціального захисту в умовах децентралізації, сучасні виклики у впровадженні інтегрованого підходу до соціальних послуг та їх захисту, місце пенсійного забезпечення в системі соціального захисту населення, незалежність судді в контексті соціальних гарантій суддів, стан виконання судових рішень в Україні, причини їх невиконання та пошук шляхів подолання кризи, обрання ефективного способу захисту порушеного права як запорука виконання рішення суду в соціальній сфері, проблематика виконання рішень судів адміністративної юстиції органами місцевого самоврядування тощо.

Також «Судово-юридична газета» писала про оподаткування прощеної банком суми основного боргу за фінансовим кредитом в інвалюті: постанова КАС ВС.

Додамо, що Велика Палата ВС роз’яснила порядок звернення до КАС ВС із позовом в електронній формі

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва