100 гривень у конверті: ВРП відреагувала на повідомлення судді з Луганщини про втручання в професійну діяльність

12:37, 2 сентября 2021
Суддя повідомив, що від позивача у справі надійшов конверт із заявою про видачу судового рішення та грошовою купюрою номіналом 100 гривень.
100 гривень у конверті: ВРП відреагувала на повідомлення судді з Луганщини про втручання в професійну діяльність
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя дійшла висновку про наявність підстав для звернення до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину, вчиненого стосовно судді Сватівського районного суду Луганської області Віктора Половинки. Про це повідомляє пресслужба ВРП.

Суддя повідомив, що від позивача у справі надійшов конверт із заявою про видачу судового рішення та грошовою купюрою номіналом 100 гривень.

Як зазначив суддя, такі самі заяви та купюри номіналом по 100 гривень були виявлені також під час розпакування конвертів, які надійшли від двох позивачів в інших справах, про що складено відповідні акти та повідомлено Сватівський відділ поліції Луганської області.

Наразі перевірку зазначених обставин здійснюють правоохоронні органи.

«Відповідно до пункту 6 частини першої статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» Вища рада правосуддя з метою забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя звертається до прокуратури та органів правопорядку щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочинів, вчинених щодо суду, суддів, членів їх сімей, працівників апаратів судів, злочинів проти правосуддя, вчинених суддями, працівниками апарату суду.

Разом із тим Рада не має повноважень здійснювати кримінально-правову кваліфікацію протиправних дій, які порушують конституційний принцип незалежності суддів, та визначати міру відповідальності за них. Кваліфікація дій, які містять ознаки кримінального правопорушення, здійснюється правоохоронними органами, які є суб’єктами безпосереднього реагування на протиправні дії, які вчиняються щодо суддів.

Враховуючи вказане, ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України, за фактами, повідомленими суддею Сватівського районного суду Луганської області Віктором Половинкою», — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВРП звернулася до ОГП та КДК адвокатури через втручання в діяльність судді.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде