Голова ВС зустрілася з Директором і Секретарем Венеційської комісії: деталі

20:05, 10 сентября 2021
Сторони обговорили роль висновків Венеційської комісії в законотворчому процесі України.
Голова ВС зустрілася з Директором і Секретарем Венеційської комісії: деталі
Джерело фото: supreme.court.gov.u
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

9 вересня 2021 року Голова Верховного Суду Валентина Данішевська зустрілася з Директором і Секретарем Європейської комісії за демократію через право (Венеційська комісія) Сімоною Граната-Менгіні. Про це повідомляє пресслужба Верховного суду.

Під час зустрічі йшлося про роль висновків Венеційської комісії в законотворчому процесі України. Попри те, що висновки дорадчого органу Ради Європи мають рекомендаційний характер для України, вони є головним орієнтиром у питанні відповідності законопроекту європейським стандартам та цінностям.

Валентина Данішевська подякувала Венеційській комісії за приділення уваги нашій країні в межах реформ.

Голова ВС проінформувала європейських колег про стан і подальші перспективи реалізації судової реформи в Україні. Цей процес відновився з набуттям чинності Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України», ухваленим Верховною Радою України 13 липня 2021 року.

Валентина Данішевська зазначила про зацікавленість судової системи в тому, щоб ВККС запрацювала якомога швидше. Адже відновлення роботи ключового кадрового органу судової системи стане запорукою якісного врегулювання проблеми гострого кадрового дефіциту в судах першої та апеляційної інстанцій. На переконання Голови ВС, саме добір до першої та апеляційної інстанцій має стати першочерговим завданням для новоствореної ВККС.

Упровадження ж закону, що стосується діяльності Вищої ради правосуддя, має певні ризики. ВРП – це конституційний орган, тому всі зміни, що стосуються діяльності Ради, та всі нові процедури мають відповідати Основному закону.

За словами Сімони Граната-Менгіні, Венеційська комісія усвідомлює всю складність процесів, пов’язаних з реалізацією законодавства про судоустрій і статус суддів, та наслідки, які ці процеси можуть мати для судової системи загалом. Вона запевнила, що Венеційська комісія буде стежити за подальшим розвитком ситуації і, в разі потреби, надавати посильну допомогу.

Також «Судово-юридична газета» писала, що голова Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду Даниїла Чорненька розповіла Право ТВ про те, з якими проблемами стикається суд у своїй роботі та як їх вирішує, ВІДЕО.

Додамо, що ми повідомляли, як проголосувати за Раду громадського контролю при Бюро економічної безпеки (БЕБ).

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва