Строк нарахування пені обмежується датою погашення заборгованості бюджету з відшкодування ПДВ — 1ААС

20:55, 13 сентября 2021
1ААС визначив, коли припиняється протиправна бездіяльність контролюючого органу, яка полягає у невиконанні державою взятих на себе зобов`язань з відшкодування податку на додану вартість.
Строк нарахування пені обмежується датою погашення заборгованості бюджету з відшкодування ПДВ — 1ААС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

12 серпня Першим апеляційним адміністративним судом розглянуто у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за апеляційними скаргами Головного управління Державної казначейської служби України, Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків на рішення Донецького окружного адміністративного суду від 24 березня 2021 року за позовом Приватного акціонерного товариства до Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків, Головного управління Державної казначейської служби України про стягнення пені за несвоєчасне відшкодування податку на додану вартість, передає пресслужба 1ААС.

За результатами розгляду справи Першим апеляційним адміністративним судом прийнято постанову, в якій зазначено про таке.

Спірним питанням даної справи є строк, протягом якого платник податку має право на стягнення пені, нарахованої на заборгованість бюджету з відшкодування податку на додану вартість та сума такої пені.

Вирішуючи наявний між сторонами спір, Перший ААС погодився з висновком суду першої інстанції про те, що строк нарахування пені обмежується датою погашення заборгованості бюджету з відшкодування податку на додану вартість, адже саме з цієї дати припиняється протиправна бездіяльність контролюючого органу, яка полягає у невиконанні державою взятих на себе зобов`язань з відшкодування податку на додану вартість.

Разом з тим, колегія суддів не погодила визначений судом першої інстанції розмір пені за порушення строку проведення відшкодування, зробила свій розрахунок пені за несвоєчасне виконання грошового зобов’язання, який виявився меншим, ніж просило Товариство, що стало підставою для зміни рішення окружного адміністративного суду.

Детальніше з текстом постанови від 12 серпня 2021 року по справі № 200/12042/20-а можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, чи може нульова декларація бути використана для перевірок та розслідувань.

Також ми розповідали, чи підлягають відображенню в податковій декларації з ПДВ отримані платником податку роялті.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду