У Верховному Суді обговорили законопроект «Про засади державної політики перехідного періоду»

18:15, 23 сентября 2021
Опрацювавши законопроект № 5844, Верховний Суд надав низку зауважень до його тексту, однак не всі з них були враховані в останній редакції документа.
У Верховному Суді обговорили законопроект «Про засади державної політики перехідного періоду»
Джерело фото: ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховному Суді відбулася зустріч з експертами Європейської комісії «За демократію через право» (Венеційської комісії), предметом якої стало обговорення проекту Закону України «Про засади державної політики перехідного періоду» № 5844 від 9 серпня 2021 року.

Про це повідомляє пресслужба Верховного Суду.

Голова Касаційного кримінального суду у складі ВС Станіслав Кравченко зазначив, що Верховний Суд підтримує доцільність створення цілісного законодавчого підґрунтя для реалізації державної політики перехідного періоду.

Водночас, опрацювавши зазначений законопроект, Верховний Суд надав низку зауважень до його тексту, однак не всі з них були враховані в останній редакції документа.

Так, керівник департаменту аналітичної та правової роботи ВС Расім Бабанли повідомив, що Верховний Суд висловив застереження щодо практичної реалізації проекту Закону № 5844, які стосувалися, зокрема, можливості виникнення колізій у разі неузгодженості між нормами Кримінального кодексу України та спеціального закону, який не передбачає внесення змін до Кодексу.

Крім того, законопроект визначає коло осіб, які не можуть бути звільнені від відбування покарання, однак це питання може вирішуватися виключно Законом України «Про застосування амністії в Україні».

Також учасники зустрічі обговорили питання щодо кримінальних проваджень, розслідування яких проводилось українськими правоохоронними органами, а судовий розгляд здійснювався на тимчасово окупованій території, та звернули увагу на проблему зарахування строку ув’язнення, відбутого особою на вказаній території.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, що у Верховній Раді опинився урядовий законопроект «Про засади державної політики перехідного періоду» (зареєстрований за № 5844 від 09.08.2021).

Крім того, ми повідомляли, що КЦС ВС пояснив, у яких випадках допускається конвалідація правочинів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва