В Верховном Суде объяснили, с какими трудностями сталкивается суд, во время доказывания по делам, в которых украинские военнопленные подверглись пыткам

17:20, 18 июня 2023
Собрание наибольшего количества доказательств – основа для того, чтобы результатом уголовного производства стало привлечение к ответственности виновных лиц.
В Верховном Суде объяснили, с какими трудностями сталкивается суд, во время доказывания по делам, в которых украинские военнопленные подверглись пыткам
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Секретарь Первой судебной палаты Кассационного уголовного суда в составе Верховного Суда Наталья Антонюк во время рабочей встречи по вопросам реализации Стратегии противодействия пыткам в системе уголовной юстиции объяснила, почему доказывание в делах, в которых украинские военнопленные подверглись пыткам, является сложным.

Об этом сообщает Верховный Суд.

«Головною причиною в тому, що докази катувань наших військових складно здобути, є те, що між фактом катування та можливістю проведення судово-медичної експертизи зазвичай має місце значний розрив у часі. Проте доповідачка акцентувала на тому, що у великій кількості випадків застосовуються такі форми й методи катувань, що судово-медична експертиза і через кілька місяців зафіксує відповідні факти катування. Навіть зовнішній вигляд деяких українських військовополонених, які повернулися з полону, вказує на те, що щодо них застосовували насильство.

У цих кримінальних провадженнях важливим доказовим елементом є також показання свідків, які, можливо, теж зазнали катувань.

Зібрання якнайбільшої кількості доказів – основа для того, щоб результатом кримінального провадження стало притягнення до відповідальності винуватих осіб.

Секретар Першої судової палати ККС ВС звернула увагу й на можливість використання бесіди психолога з особою, яка зазнала катування, як доказу, оскільки катування призводить до незворотних наслідків у психіці особи.

Важливою є подальша робота щодо можливості використання у кримінальних провадженнях щодо воєнних злочинів, в тому числі тих, які полягають у катуванні, поширюваних у соцмережах відео, на яких зафіксовано конкретні прояви катувань. Цей аспект використання як доказу відео, поширених за допомогою мережі «Інтернет», перевірки такого відео на предмет ідентичності та низка інших питань, є окремим питанням вивчення українських і міжнародних правників», - пишут в суде.

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду