Судья КСУ О. Сергейчук заявил самоотвод от рассмотрения дела относительно декларации о независимости АРК

17:12, 19 марта 2014
Судья Конституционного суда Украины Олег Сергейчук заявил самоотвод от рассмотрения дела относительно декларации о независимости Крыма. Об этом сообщает пресс-служба КСУ.
Судья КСУ О. Сергейчук заявил самоотвод от рассмотрения дела относительно декларации о независимости АРК
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Судья Конституционного суда Украины Олег Сергейчук в своем обращении на пленарном заседании КСУ заявил самоотвод от рассмотрения дела относительно декларации о независимости Крыма. Об этом сообщает пресс-служба КСУ.

Текст обращения приведен ниже.

Шановні судді, а також присутні в залі пленарного засідання Конституційного Суду України! Шановні громадяни України!

Я, суддя Конституційного Суду України Сергейчук Олег Анатолійович, вважаю за необхідне знову звернутися до Вас з заявою.

13 березня 2014 року на відкритій частині пленарного засідання Конституційного Суду України при розгляді конституційного провадження у справі за конституційним поданням виконуючого обов’язки Президента України, Голови Верховної Ради України та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо відповідності Конституції України (конституційності) Постанови Верховної Ради Автономної Республіки Крим «Про проведення загальнокримського референдуму» мною було заявлено самовідвід до початку розгляду названої справи.

Офіційно хочу наголосити, що висловлена мною на минулому пленарному засіданні принципова позиція з вказаного питання не змінилася, а тільки посилилась.

Хочу нагадати, що 12 березня 2014 року на зборах суддів Конституційного Суду України ухвалено звернення до Верховної Ради України щодо Постанови Верховної Ради України «Про реагування на факти порушення суддями Конституційного Суду України присяги судді» від 24 лютого 2014 року № 775-VII, згідно якого звернуто увагу депутатів Верховної Ради України на порушення Конституції та Законів України при прийнятті вказаної Постанови.

Звернення суддів Конституційного Суду України 12 березня 2014 року надано голові Верховної Ради України Турчинову для належного реагування, але до теперішнього часу це звернення до відома депутатів Верховної Ради України не доведено та фактично залишено без реагування.

Я особисто вважаю, що бездіяльність голови Верховної Ради України по відношенню до суддів Конституційного Суду України направлена на їх дискредитацію та дестабілізацію роботи Конституційного Суду України, оскільки такими діями грубо порушуються приписи статті 149 Конституції України та статей 27-28 Закону України «Про Конституційний Суд України» щодо гарантій незалежності суддів Конституційного Суду України.

Крім того нагадую, що Постановою Верховної Ради України «Про реагування на факти порушення суддями Конституційного Суду України присяги судді» від 24 лютого 2014 року я та інші судді Конституційного Суду України звинувачені в порушенні присяги при прийнятті рішень та дано доручення Генеральному прокурору України вирішити питання про притягнення суддів Конституційного Суду України до кримінальної відповідальності. Як стало відомо, на даний час, це доручення Верховної Ради України виконано Генеральним прокурором України.

Тому, я знову хочу наголосити на тому, що відправлення конституційного правосуддя в умовах прямого впливу на суддів, посягання на їх незалежний статус та фактичного кримінального переслідування майже всього діючого складу Конституційного Суду України грубо підриває авторитет суду та унеможливлює прийняття ним об’єктивних, неупереджених рішень, що несе реальну загрозу несприйняття суспільством рішень Конституційного Суду України як легітимних.
За таких умов, вказані дії високопосадовців держави носять характер прямого втручання в діяльність Конституційного Суду України, загрожують незалежності та недоторканності суддів, ставлять під сумнів неупередженість та об’єктивність рішень, що приймаються судом.

Враховуючи вищевказане та керуючись параграфом 37 Регламенту Конституційного Суду України, я заявляю самовідвід від розгляду справи за конституційним поданням виконуючого обов’язки Президента України, Голови Верховної Ради України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Постанови Верховної Ради Автономної Республіки Крим «Про Декларацію про незалежність Автономної Республіки Крим і міста Севастополя» від 11 березня 2014 року №1727-6/14.

Також хочу звернутись до представників засобів масової інформації.

Після минулого пленарного засідання Конституційного Суду України до мене було багато звернень від діючих суддів, юристів та громадян з проханням навести аргументацію свого самовідводу при розгляді справи за конституційним поданням виконуючого обов’язки Президента України, Голови Верховної Ради України та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо відповідності Конституції України (конституційності) Постанови Верховної Ради Автономної Республіки Крим «Про проведення загальнокримського референдуму».

Ці звернення стали можливими тільки завдяки тому, що засоби масової інформації, які висвітлювали хід відкритої частини пленарного засідання від 13 березня 2014 року, з незрозумілих для всіх підстав замовчали та не донесли до громадян України мою принципову позицію.

Шановні журналісти! Наберіться громадянської та професійної мужності для об’єктивного та неупередженого висвітлення подій, які відбуваються в Конституційному Суді України!

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області