В. Мойсик обратился к главам депутатских фракций с просьбой безотлагательно назначить членов ВСК по проверке судей

12:24, 21 января 2015
Председатель Временной специальной комиссии по проверке судей судов общей юрисдикции Владимир Мойсик направил официальное обращение к главам депутатских фракций коалиции с просьбой безотлагательно инициировать решение вопроса о назначении в состав Комиссии представителей Верховной Рады Украины в соответствии с требованиями Закона Украины «О восстановлении доверия к судебной власти в Украине » от 8 апреля 2014 года
В. Мойсик обратился к главам депутатских фракций с просьбой безотлагательно назначить членов ВСК по проверке судей
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Председатель Временной специальной комиссии по проверке судей судов общей юрисдикции Владимир Мойсик направил официальное обращение к главам депутатских фракций коалиции с просьбой безотлагательно инициировать решение вопроса о назначении в состав Комиссии представителей Верховной Рады Украины в соответствии с требованиями Закона Украины «О восстановлении доверия к судебной власти в Украине » от 8 апреля 2014 года. Об этом сообщает пресс-служба Высшего совета юстиции.

С текстом обращения можно ознакомиться ниже.

Голові депутатської фракції
Партії «Блок Петра Порошенка»
Луценку Ю.В.

Першому заступнику голови
депутатської фракції Політичної
партії «Народний фронт»
Тетеруку А.А.

Голові депутатської фракції
Політичної партії «Об’єднання «Самопоміч»
Березюку О.Р.

Голові депутатської фракції
Радикальної партії Олега Ляшка
Ляшку О.В.

Голові депутатської фракції
Політичної партії
«Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»
Тимошенко Ю.В.


11 квітня 2014 року набрав чинності Закон України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» (надалі – Закон), відповідно до положень якого утворено Тимчасову спеціальну комісію з перевірки суддів судів загальної юрисдикції (надалі – Комісія) та врегульовано порядок її формування і роботи.

Згідно зі статтею 4 вказаного Закону Комісія утворюється у складі п’ятнадцяти членів. Пленум Верховного Суду України обирає до Комісії п’ять членів з числа суддів у відставці, які протягом останніх п’яти років перебування на посаді судді не обіймали адміністративних посад у судах, а також не є членами жодної політичної партії. Урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики та Верховна Рада України призначають до Комісії по п’ять членів – представників громадськості, які є громадянами України та мають вищу юридичну освіту.

На виконання зазначених вимог Закону Пленум Верховного Суду України обрав до складу Комісії п’ять членів. Також Урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики Чорновол Т.М. було призначено чотирьох членів. Таким чином, Комісія у складі дев’яти членів, що відповідно до частини 8 статті 4 Закону є необхідною кількістю членів для утворення Комісії, фактично розпочала прийом заяв про проведення перевірок суддів. Водночас Верховна Рада України надані Законом повноваження щодо формування складу Комісії не реалізувала.

Станом на теперішній час зі складу Комісії за власним бажанням вийшов
Кармазін Ю.М., а також Щотка С.О. у зв’язку з призначенням його на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. За таких обставин у складі Комісії залишилось сім діючих членів, що унеможливлює її діяльність та робить фактично неправомочною.

Разом з тим, з моменту утворення Комісії на її адресу надійшло близько 1500 заяв про проведення перевірок суддів, по близько 300 з яких призначено відповідні перевірки.

Слід зазначити, що Комісія неодноразово зверталась до Прем’єр-міністра України Яценюка А.П. та Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б. з проханням вирішити питання щодо призначення членів Комісії за квотами Урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики і парламенту. Однак, зазначене питання залишається невирішеним до цього часу.

Враховуючи викладене, звертаюся до голів фракцій коаліції з проханням невідкладно ініціювати вирішення питання стосовно призначення до складу Комісії п’яти членів, які є громадянами України та мають вищу юридичну освіту, за можливості з числа суддів у відставці, з метою дотримання положень Європейської хартії про статус суддів від 10 липня 1998 року.

Принагідно нагадую, що Комісія утворена при Вищій раді юстиції, яка з дня набрання чинності Законом (11 квітня 2014 року) також не сформована, в тому числі у зв’язку з непризначенням Верховною Радою України членів за своєю квотою.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей