Открытое обращение ВАСУ о недопустимости грубого вмешательства в правосудие и давления на судей

12:24, 22 января 2015
Открытое обращение Высшего административного суда Украины в правоохранительные органы, органы судейского самоуправления, международные организации о недопустимости грубого вмешательства в правосудие и давления на судей
Открытое обращение ВАСУ о недопустимости грубого вмешательства в правосудие и давления на судей
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Открытое обращение Высшего административного суда Украины в правоохранительные органы, органы судейского самоуправления, международные организации о недопустимости грубого вмешательства в правосудие и давления на судей.

19-20 січня 2015 року у засобах масової інформації з’явилися численні публікації та відеосюжети з коментарями народного депутата України, голови Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Єгора Соболєва щодо розгляду судової справи про поновлення на посаді працівника прокуратури, у яких пан Соболєв висловлює відверті погрози на адресу суддів адміністративних судів.

Так, зокрема, народний обранець, коментуючи судове засідання Харківського апеляційного адміністративного суду в цій справі, яке відбулося 19 січня ц.р., повідомив засобам масової інформації, що у разі неможливості «вирішити цю справу через судову систему – судді будуть вилітати з вікон».

 Вищий адміністративний суд України розцінює таку заяву на адресу суддів як пряму погрозу фізичною розправою та намагання вплинути на подальші судові рішення адміністративних судів.

 З повагою і розумінням ставлячись до громадської думки, а також враховуючи ті непрості політичні процеси, які відбуваються сьогодні в країні, Вищий адміністративний суд України наголошує на неприпустимості грубого втручання у діяльність судів та суддів органів законодавчої і виконавчої влади, їхніх окремих представників та будь-кого іншого у будь-який спосіб.

 Здійснення безпосереднього тиску на суддів та намагання вплинути на судове рішення в такий ганебний спосіб є відвертим викликом усій судовій системі.

 Подібні безвідповідальні висловлювання підривають основоположні принципи незалежності судових органів та правосуддя, порушують міжнародні норми і стандарти, у яких, зокрема, йдеться про обов’язок державних органів, з одного боку, поважати незалежність судів і суддів, а з іншого – утримуватися від дій, які можуть підірвати незалежність судової влади або довіру суспільства до неї. Суди ж повинні вирішувати справи без будь-яких обмежень, неправомірного впливу, спонукань, тиску, погроз або прямого чи непрямого втручання.

Незалежність судової влади у всьому цивілізованому світі визнається головною умовою забезпечення верховенства права, ефективного захисту прав та свобод людини і громадянина, юридичних осіб, інтересів суспільства і держави. Намагаючись погрозами примусити суддів до ухвалення потрібних окремим особам рішень, ці особи погрожують верховенству права та демократії, які поступово утверджуються в нашій країні, але ризикують так і залишитись нездійсненним прагненням нашого суспільства.

Звертаємо увагу на те, що подібні ситуації, коли посадовці погрожують суддям, перешкоджають виконанню основної функції адміністративних судів – захисту прав та  інтересів особи у відносинах із державою.

Враховуючи ситуацію, що мала місце у Харкові, Вищий адміністративний суд України звертається до правоохоронних органів з вимогою з’ясувати всі обставини цього випадку та надати правову оцінку діям посадових осіб, які чинили незаконний вплив на суди і суддів.

Вищий адміністративний суд України закликає Раду суддів України порушити питання про формування консолідованої позиції усієї судової системи щодо захисту від зазіхань на її незалежність з боку посадових осіб. Суддівський корпус повинен згуртуватися та не допустити того, щоб подібні методи впливу на суддів стали звичними для нашої держави.

З метою захисту незалежності судової системи Вищий адміністративний суд України звертається також до міжнародних інституцій, покликаних сприяти забезпеченню захисту демократичних цінностей у світі, серед яких одне з провідних місць посідає право особи на ефективний судовий захист справедливим, незалежним та неупередженим судом, з проханням дати оцінку ситуації, що мала місце у Харкові.

Наголошуємо, що представники судової системи готові до реформування та вжиття заходів з метою відновлення довіри суспільства до судів, але такі важливі та необхідні процеси не повинні супроводжуватися відвертим нехтуванням авторитетом судової влади та тиском на суддів.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді