Окружний адмінсуд зобов’язав Кабмін внести зміни до правил вирубки лісу

19:00, 23 января 2019
Уряд зобов’язали привести правила у відповідність до положень нового закону про природно-заповідний фонд.
Окружний адмінсуд зобов’язав Кабмін внести зміни до правил вирубки лісу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Окружний адміністративний суд міста Києва розглянув по суті адміністративну справу за позовом народного депутата Ігоря Луценка до Кабінету Міністрів України, за участю третьої особи – Міністерства аграрної політики України, у якому позивач просив суд визнати протиправною бездіяльність Кабміну, пов’язаною з відмовою усунути протиріччя та зобов’язати Кабінет Міністрів провести у відповідність до положень Закону «Про природно-заповідний фонд України» певні пункти Санітарних правил в лісах України та Правил поліпшення якісного складу лісів, що затверджені Кабміном. Про це в середу, 23 січня, повідомила прес-служба суду.

Суд, розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представників учасників справи, а також з’ясувавши всі фактичні обставини, ухвалив рішення про часткове задоволення адміністративного позову. Зокрема, суд визнав протиправною бездіяльність Кабміну щодо неприведення Правил у відповідність із Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно з Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат».

Також суд зобов’язав Кабмін привести у відповідність до Закону України «Про природно-заповідний фонд України» положення Санітарних правил в лісах України та Правила поліпшення якісного складу лісів, що у 1995 та 2007 роках відповідно, затверджені Кабінетом Міністрів України.

Окружний адміністративний суд міста Києва ухвалив таке рішення у зв’язку з тим, що Кабмін у тримісячний строк з дня набрання чинності Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно з Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат» не привів свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом.

Як відомо, позивач просив суд, щоб згідно з положеннями Закону, у Правилах було зазначено, що на території пам’яток природи забороняються суцільні, поступові, лісовідновні та прохідні вирубки, видалення захаращеності та будь-яка інша діяльність, що загрожує збереженню та призводить до деградації чи зміни первісного їх стану; на території заповідних урочищ забороняються всі види вирубки, будь-яка інша діяльність, що порушує природні процеси, які відбуваються у природних комплексах, включених до їх складу; на територіях заказників забороняються суцільні, поступові, лісовідновні та прохідні вирубки, видалення захаращеності, що суперечить цілям і завданням, передбаченим положенням про заказник.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Окружний адмінсуд Києва зобов’язав в.о. міністра охорони здоров’я Уляну Супрун надати матеріали, на підставі яких її було призначено на посаду, а також пояснення щодо наявності у неї іншого, ніж українське, громадянства. Справу про відсутність у очільниці МОЗ міністерських повноважень по суті суд розгляне 15 лютого.

Також ми писали про закон, яким вносяться зміни до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів. Завдяки новому закону у Кодексі України про адміністративні правопорушення збільшено штрафи за незаконну вирубку лісу, а Кримінальний кодекс України доповнено статтею 201-1.

 
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси