Чи оскаржуються ухвали, які не включені до переліку рішень, що підлягають апеляційному оскарженню

20:34, 1 марта 2019
Велика Палата Верховного Суду роз’яснила правові підстави відкриття апеляційного провадження на ухвали слідчих суддів про надання дозволу на проведення позапланових перевірок.
Чи оскаржуються ухвали, які не включені до переліку рішень, що підлягають апеляційному оскарженню
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Велика Палата ВС вважає, що апеляційні суди зобов'язані відкривати апеляційне провадження за скаргами на ухвали слідчих суддів про надання дозволу на проведення позапланових перевірок. При цьому слід керуватись загальними засадами кримінального провадження щодо забезпечення права на оскарження. Про це йдеться у постанові Великої Палати Верховного Суду від 06.11.2018 року у справі №243/6674/17-к про відмову у відкритті апеляційного провадження на ухвалу про ВП.

Судом першої інстанції було задоволено клопотання слідчого про призначення комплексної позапланової перевірки щодо законності та цільового використання земельної ділянки посадовими особами ТОВ — своєю ухвалою суд надав дозвіл на проведення такої перевірки.

Не погоджуючись з таким рішенням, скаржник оскаржив його в апеляційному порядку. Проте суд апеляційної інстанції відмовив у відкриті провадження щодо оскарження такої ухвали, вказавши, що зазначена ухвала не включена до переліку ухвал, які підлягають апеляційному оскарженню.

Переглядаючи справу в касаційному порядку, Суд скасував ухвалу апеляції з направленням справи на новий розгляд у суді апеляційної інстанції та зазначив, що жодною з норм права, наведених слідчим суддею в ухвалі про задоволення клопотання про перевірку, не передбачене його повноваження постановляти ухвалу про надання дозволу на проведення позапланової перевірки.

Оскільки ухвала слідчого судді про надання дозволу на проведення позапланової перевірки не передбачена КПК, немає ні дозволу, ні заборони щодо апеляційного оскарження такої ухвали.

Детальніше з постановою ВП ВС можна ознайомитись за посиланням.

До цієї постанови суддею Великої Палати ВС було подано окрему думку із зазначенням, що навряд чи правильним можна вважати підхід до можливості оскарження в апеляційному порядку під час досудового розслідування абсолютно всіх ухвал слідчих суддів, які не передбачені безпосередньо нормами КПК України. Висловлений підхід веде до абсолютної відмови від встановлених законодавцем «фільтрів» для апеляційного оскарження, і вказані аргументи можуть бути використані для обґрунтування оскарження у апеляційному порядку не лише ухвал слідчих суддів, які безпосередньо не передбачені КПК, а й навіть тих, які передбачені КПК, однак оскаржуються не під час досудового розслідування або ж не оскаржуються взагалі.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде