Стало відомо, хто має пільги зі сплати судового збору

17:30, 26 декабря 2019
Суд роз’яснив, хто має пільги зі сплати судового збору за заявою про встановлення факту смерті на окупованій території.
Стало відомо, хто має пільги зі сплати судового збору
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Ухвалою суду від 18 січня 2019 року заяву скаржника про встановлення факту смерті повернуто заявнику у зв’язку з несплатою судового збору. Про це повідомляє прес-служба Слов’янського міськрайонного суду Донецької області.

Не погоджуючись з указаною ухвалою суду, заявник оскаржив його в апеляційному порядку.

Ухвалою Донецького апеляційного суду від 4 лютого 2019 року скаржнику було надано строк для усунення недоліків, зокрема, запропоновано надати документ про сплату судового збору.

Оскільки заявник недоліків не усунув, Донецький апеляційний суд своєю ухвалою від 25 лютого 2019 року погодився з ухвалою Слов’янського міськрайонного суду Донецької області від 18 січня 2019 року та повернув заявникові його скаргу.

Відповідно до пункту 21 частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір», від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються — у справах за заявами про встановлення фактів, що мають юридичне значення, поданих у зв`язку із збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру, що призвели до вимушеного переселення з тимчасово окупованих територій України, загибелі, поранення, перебування в полоні, незаконного позбавлення волі або викрадення, а також порушення права власності на рухоме та/або нерухоме майно.

Громіздка правова норма породила різні юридичні думки стосовно того, хто має пільги зі сплати судового збору за пунктом вказаної статті.

Крапку в цьому питанні поставив Верховний Суд, чітко визначивши, що не будь-яка заява про встановлення факту смерті на окупованій території підлягає звільненню від сплати судового збору, саме за пунктом 21 частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір».

Заява громадянки про встановлення факту смерті її чоловіка подана саме у зв’язку з необхідністю оформлення недоотриманої пенсії та спадщини, а не у зв`язку зі збройним конфліктом. Отже, громадянка не має пільг зі сплати судового збору, відповідно до пункту 21 частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір».

За таких обставин Верховний Суд не знайшов підстав для задоволення касаційної скарги та залишив ухвалу Донецького апеляційного суду від 25 лютого 2019 року без змін.

Разом з тим Верховний Суд звернув увагу на те, що стаття 8 Закону України «Про судовий збір» встановлює умови, за наявності яких суд може відстрочити, розстрочити сплату судового збору, зменшити його розмір або звільнити від його сплати.

Крім того, частиною 2 статті 3 Закону України «Про судовий збір» визначений перелік категорій справ, за якими не справляється судовий збір при зверненні до суду, в тому числі це заяви про встановлення факту смерті особи, яка загинула або пропала безвісти в районах проведення воєнних дій або антитерористичних операцій та здійснення заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

Отже, якщо особа має намір встановити факт смерті на окупованій території і ця смерть не пов’язана з пораненням, загибеллю тощо, то в такому випадку заявник має сплатити судовий збір, однак він не позбавлений права подати до суду клопотання про звільнення від сплати судового збору на підставі статті 8 Закону України «Про судовий збір».

З рішенням Верховного Суду касаційної інстанції можна ознайомитися в ЄДРСР за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що парламент змінить порядок сплати судового збору.

Також ми повідомляли, що в Україні з 1 січня 2020 року збільшуються ставки судового збору.

Додамо, що КАС розповів про випадки стягнення судових витрат на користь суб’єкта владних повноважень.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки