Право на життя та захист права власності: практика ЄСПЛ

16:45, 28 декабря 2019
Огляд містить опис 9 справ проти України.
Право на життя та захист права власності: практика ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд оприлюднив сорок п’ятий огляд практики Європейського суду з прав людини.

Останній у цьому році огляд практики Європейського суду з прав людини містить опис дев’яти справ проти України.

Заслуговує на увагу, окрім іншого, справа MYAKOTIN v. UKRAINE, відповідно до обставин якої органи митного контролю застосували конфіскацію автомобіля заявника як санкцію за порушення ним митних правил, у зв’язку з чим ЄСПЛ констатував порушення ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (право на мирне володіння майном). Нагадуємо, що обставини цієї справи подібні до обставин справи «Садоха проти України», в якій ЄСПЛ визнав конфіскацію митними органами незадекларованих заявником коштів непропорційним заходом, який поклав на останнього надмірний тягар у значенні ст. 1 Першого протоколу до Конвенції.

Аналіз рішень ЄСПЛ в інших справах проти України, висвітлених у цьому огляді, свідчить про необхідність оперативного вирішення системних структурних проблем у державі, пов’язаних із порушенням прав, регламентованих ст. 3 Конвенції (заборона катування), щодо неналежних умов ув’язнення (RODZEVILLO v. UKRAINE), ненадання органами державної влади належної медичної допомоги під час ув’язнення та жорстокого поводження з заявниками з боку працівників правоохоронних органів (KARDAVA v. UKRAINE); порушення ст. 5 Конвенції (право на свободу та особисту недоторканість) в аспекті надмірної тривалості досудового тримання заявника під вартою (KRASNYUK v. UKRAINE, BURLAKOV AND LYSENKO v. UKRAINE); порушення п. 1 ст. 6 Конвенції (право на справедливий суд) в аспекті надмірної тривалості цивільних та кримінальних проваджень (AZYUKOVSKA v. UKRAINE, SHCHERBAK AND OTHERS v. UKRAINE, BEZOTECHESKA v. UKRAINE); порушення ст. 8 Конвенції (право на повагу до приватного і сімейного життя) в аспекті незабезпечення виконання рішення суду, яким встановлено право одного з батьків участі у вихованні дитини (BONDAR v. UKRAINE).

Раніше «Судово-юридична газета» писала про рішення ЄСПЛ щодо того, коли показання свідка на досудовому слідстві мають більшу вагу, ніж свідчення в суді.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде