Заниження розміру страхового відшкодування: позиція КАС ВС

17:33, 12 марта 2020
Коли розмір відшкодування визначено законом, а страхова компанія зменшує його, вона порушує права споживачів.
Заниження розміру страхового відшкодування: позиція КАС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Повноваження, якими наділений Нацкомфінпослуг, мають на меті захист прав споживачів, контроль за якістю фінансових послуг і узгоджуються з обов’язками держави, передбаченими у ч. 3 ст. 42 Конституції України. Про це зазначено у постанові, ухваленій Верховним Судом за результатом перегляду у касаційному порядку справи за позовом ПАТ АСК «Скарбниця» до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. Про це йдеться у постанові Верховного Суду від 4 березня 2020 року у справі № 813/3214/17 (адміністративне провадження № К/9901/4981/19).

Комісія перевірила скаргу громадянина та дійшла висновку, що всупереч п. 27.4 ст. 27 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільноправової відповідальності власників наземних транспортних засобів» АСК «Скарбниця» безпідставно зменшила розмір відшкодування на поховання та спорудження надгробного пам’ятника. Розпорядженням Комісії запропоновано усунути це порушення.

АСК «Скарбниця» з розпорядженням не погодилася. Вважає, що у Комісії немає повноважень вирішувати питання щодо розміру страхового відшкодування, а законність рішення страховика належить до виключної компетенції суду.

Верховний Суд, погодившись із рішенням апеляційного суду, яким відмовлено у задоволені позовних вимог, звернув увагу на те, що практична цінність страхування цивільноправової відповідальності, зважаючи на вразливий стан потерпілого, полягає у швидкому, повному та гарантованому відшкодуванні шкоди.

Визначаючи мінімальний або максимальний розмір страхового відшкодування, держава регулює діяльність страховиків на ринку фінансових послуг.

Розмір відшкодування шкоди визначає страхова компанія. Проте, коли розмір відшкодування та умови виплати визначено законом, а страхова компанія зменшує його довільно, покликаючись на обставини, які законом не передбачені, вона порушує права споживачів і правові норми, що регулюють діяльність на ринку фінансових послуг.

Особа, яка отримала страхове відшкодування у меншому, ніж належить, розмірі, може звернутися з позовом до суду. Проте це не означає, що потерпілий не може звернутися зі скаргою до Нацкомфінпослуг. Тим більше, обов’язок держави (державних органів) забезпечувати та захищати права людини прямо передбачено у ст. 3 Конституції України та у ч. 3 ст. 17 ЦК України.

Встановивши, що розмір відшкодування визначено з порушенням Закону України «Про обов'язкове страхування цивільноправової відповідальності власників наземних транспортних засобів» та виплачено невчасно, Комісія мала повноваження вжити заходи, спрямовані на його усунення. Комісія діяла в межах своїх повноважень і з метою захисту прав споживача на отримання страхового відшкодування в повному обсязі та у визначений термін.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала про постанову КАС ВС щодо правомірності подання окремих клопотань однією заявою.

Крім того, ми повідомляли, які дії емітентів цінних паперів мають ознаки маніпулювання цінами на фондовому ринку.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва