Адвокат із діючим свідоцтвом не може вважатися безробітним: постанова КАС ВС

18:40, 14 апреля 2020
Адвокат є особою, яка забезпечує себе роботою самостійно, належить до зайнятого населення та не може бути визнаний безробітним.
Адвокат із діючим свідоцтвом не може вважатися безробітним: постанова КАС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Адвокату, який має діюче свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю, надана законом можливість забезпечувати себе роботою, тобто адвокат є особою, яка забезпечує себе роботою самостійно, належить до зайнятого населення та не може бути визнаний безробітним.

Відповідне положення міститься у постанові Касаційного адміністративного суду Верховного Суду від 7 березня 2020 № 287/21/15-а, передає «Ліга.Закон».

Обставини справи

Судами попередніх інстанцій встановлено, що позивач з 2009 року перебуває на обліку у відповідача (ПФ) та отримує пенсію за вислугу років відповідно до ст. 50-1 Закону «Про прокуратуру».

З лютого 2015 року позивач почав отримувати пенсію меншу, ніж було визначено раніше, що стало підставою для звернення до пенсійного органу.

Позиція Верховного Суду

Предметом касаційного перегляду у даній справі є перевірка правомірності дій пенсійного органу щодо виплати позивачу пенсії у розмірі 85% відповідно до положень Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення».

Відповідно до ст. 47 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»

- тимчасово, у період з 1 квітня 2015 року по 31 грудня 2015 року: у період роботи особи (крім інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту») на посадах, які дають право на призначення пенсії або щомісячного довічного грошового утримання у порядку та на умовах, передбачених законами України «Про статус народного депутата України», «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про судоустрій і статус суддів», пенсії, призначені відповідно до цього Закону, не виплачуються;

- у період роботи на інших посадах/роботах пенсія, призначена особі відповідно до цієї статті (крім інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»), розмір якої перевищує 150% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, виплачується в розмірі 85% призначеного розміру, але не менше 150% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Після звільнення з роботи виплата пенсії відповідно до цього Закону поновлюється.

Аналіз вказаної норми приводить до висновку, що виплата пенсії в розмірі 85% призначеної проводиться виключно у випадку працевлаштування пенсіонера. А тому першочерговим є встановлення, чи працює позивач на якихось роботах/посадах, що давало б підстави для визначення його статусу як працюючого пенсіонера.

Судами встановлено, що позивач є пенсіонером, і з 2009 року перебуває на обліку у відповідача та отримує пенсію за вислугу років відповідно до ст. 50-1 Закону «Про прокуратуру».

У 2010 році позивача взято на облік у контролюючих органах як фізичну особу, яка здійснює незалежну професійну діяльність (адвокат), у зв'язку із чим з липня 2015 року виплата позивачу пенсії здійснювалась в розмірі 85% від її загального розміру.

Верховний Суд у постанові від 31 травня 2018 року (справа № 750/9213/16-ц) зробив висновок, відповідно до якого: «… адвокатська діяльність є незалежною професійною діяльністю відповідно до Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», а тому відповідач не може вважатися незайнятою особою з часу отримання нею свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, незалежно від часу взяття її на облік органами Державної фіскальної служби України…».

За наведеного правового регулювання колегія суддів дійшла висновку, що адвокату, який має діюче свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю, надана законом можливість забезпечувати себе роботою, тобто адвокат є особою, яка забезпечує себе роботою самостійно, належить до зайнятого населення та не може бути визнаний безробітним.

З огляду на зазначене, колегія суддів погоджується з висновками суду апеляційної інстанції, що відповідачем правомірно здійснюється виплата пенсії позивачу у розмірі 85% від загального розміру.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала про позицію КАС ВС щодо порушення права особи на безпечне навколишнє середовище та комфортні умови проживання. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області