Виключення особи з реєстру платників єдиного податку: рішення Першого ААС

19:49, 11 июня 2020
Виключення особи з реєстру платників єдиного податку без проведення перевірки та прийняття рішення про анулювання реєстрації платника єдиного податку є порушенням вимог Податкового кодексу України.
Виключення особи з реєстру платників єдиного податку: рішення Першого ААС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

19 травня Перший ААС розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за апеляційною скаргою фізичної особи-підприємця на рішення Донецького окружного адміністративного суду від 18 грудня 2019 за позовом фізичної особи-підприємця до Головного управління ДПС про визнання протиправними дій, визнання протиправним та скасування рішення, зобов’язання вчинити певні дії, передає прес-служба суду.

За результатами розгляду справи Перший апеляційний адміністративний суд прийняв постанову, в якій зазначено про таке.

Звертаючись до суду з позовом, фізична особа-підприємець зазначила, що посадовими особами контролюючого органу, у порушення вимог податкового законодавства її виключено з реєстру платників єдиного податку; просила суд визнати протиправними дії посадових осіб податкового органу щодо прийняття рішення про виключення її з реєстру платників єдиного податку та скасувати відповідне рішення.

Вирішуючи виниклий між сторонами спір по суті заявлених позовних вимог Перший ААС дійшов таких висновків.

Через наявність у фізичної особи-підприємця податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів посадовими особами таку особу виключено з реєстру платників єдиного податку автоматично, тобто без складання акта перевірки та винесення рішення про анулювання реєстрації платника єдиного податку.

Разом з тим нормами Податкового кодексу України передбачено, що анулювання платника єдиного податку може бути здійснено лише за наслідками перевірки факту наявності у фізичної особи-підприємця податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів.

Втім, жодної перевірки з цього приводу податковим органом не проведено, акт про порушення вимог податкового законодавства не складено і рішення про анулювання свідоцтва платника єдиного податку не приймалось.

Таким чином, посадовими особами органу доходів і зборів не дотримано порядку виключення ФОП з реєстру платників єдиного податку, тому вимога про визнання протиправними дій посадових осіб податкового органу про виключення особи з реєстру платників єдиного податку є правомірною та підлягає задоволенню.

Проте позовна вимога про скасування рішення про виключення фізичної особи-підприємця з реєстру платників єдиного податку не підлягає задоволенню через те, що відповідне рішення юридично не існує, тобто наразі відсутній предмет оскарження, який має вплив на оберт прав та обов’язків особи.

Детальніше з текстом постанови від 19 травня 2020 р. по справі №200/5524/19-а можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, шо зловживання особою процесуальними правами є підставою для вжиття судом заходів процесуального примусу: Перший ААС.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду