Сімейне життя та соціальні зв’язки не переважать антисоціальної поведінки: ЄСПЛ висловився щодо легалізації мігрантів

11:41, 21 августа 2020
ЄСПЛ розглянув справу щодо легалізації іноземців.
Сімейне життя та соціальні зв’язки не переважать антисоціальної поведінки: ЄСПЛ висловився щодо легалізації мігрантів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

ЄСПЛ у справі «Пормес проти Нідерландів» (№ 25402/14) вказав на важливий аспект щодо легалізації іноземців. Про це повідомляє інформаційний ресурс ECHR. Ukrainian Aspect.

Так, у вирішенні питанні легалізації мігранта в країні перебування його сімейне життя та глибокі соціальні зв’язки не переважать антисоціальної поведінки.

Обставини справи

Індонезійця Хайна Пормеса у віці 4-х років після смерті його матері привіз у Нідерланди його передбачуваний батько, який невдовзі також помер. Хлопця виховували дядько і тітка, громадяни Нідерландів, яких він вважав своїми прийомними батьками.

Досягнувши 17-річного віку, Пормес дізнався, що не може отримати громадянство Нідерландів. Він прибув до країни за туристичною візою, термін якої закінчився через декілька місяців після приїзду. Варто зазначити, що ні батько, ні прийомні батьки не вжили жодних заходів для того, щоб легалізувати його перебування в країні.

Заява на отримання дозволу на тимчасове проживання була відхилена через небезпеку, яку він становив для країни.

«Річ у тім, що нещодавно його було засуджено за посягання на статеву недоторканість та чотири епізоди спроби посягання на статеву недоторканість особи. Заступник міністра наголосила на тому, що його перебування в Нідерландах ніколи не було законним. Заперечення Пормеса на таке рішення були відхилені, тим більше, що у цей час його знову засудили за аналогічний злочин», – зазначається у повідомленні.

Спроби оскаржити у суді це рішення не мали успіху. Суд постановив, що у Мін’юсті справедливо взяли до уваги злочини, які він вчинив, а також той факт, що він був рецидивістом. У постанові також зазначалося, що пан Пормес був повнолітнім і йому було відомо, що він не має посвідки на проживання на момент скоєння злочинів.

Висновок ЄСПЛ

Тоді чоловік добровільно виїхав з Нідерландів до Індонезії, підписавши декларацію з Міжнародною організацією з міграції, в якій він погодився припинити всі провадження, спрямовані на отримання посвідки на проживання в Нідерландах в обмін на фінансову допомогу.

Після Пормес звернувся до ЄСПЛ. Він стверджував, що національні органи влади надали надто велике значення його судимості, не врахувавши під час встановлення балансу його сімейне життя з прийомними батьками і міцні соціальні та культурні зв’язки з Нідерландами, коли вирішили відмовити йому в наданні посвідки на проживання.

ЄСПЛ констатував відсутність порушення конвенційних гарантій.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що питання визнання та скасування батьківства не мають строків давності.

Також ЄСПЛ роз’яснив, у якій мірі кандидати на держслужбу можуть критикувати майбутнього роботодавця.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду