Позивачка просила визнати недійсною передачу будинку стягувачу, адже в неї було інше майно: висновок ВС

17:00, 25 февраля 2021
Суд першої інстанції відмовив у задоволенні позову, оскільки позивачка не повідомила приватному виконавцеві про наявність у неї коштів на рахунках, землі та авто.
Позивачка просила визнати недійсною передачу будинку стягувачу, адже в неї було інше майно: висновок ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

17 лютого Касаційний цивільний суд у складі ВС розглянув справу про захист права власності на нерухоме майно. Про обставини розповіли у пресслужбі ВС.

Позивачка просила визнати недійсною постанову про передачу будинку стягувачу в рахунок погашення боргу, оскільки в неї були наявні кошти на рахунках, земельна ділянка та автомобіль, на які приватний виконавець мав звернути стягнення першочергово.

Суд першої інстанції відмовив у задоволенні позову, оскільки позивачка не повідомила приватному виконавцеві про наявність у неї коштів та іншого майна. Апеляційний суд це рішення скасував і задовольнив позов, оскільки приватний виконавець не вчинив жодних дій щодо виявлення у позивачки коштів та іншого майна.

КЦС ВС залишив без змін постанову апеляційного суду, роз’яснивши, що за встановленою законом черговістю звернення стягнення на майно боржника в першу чергу розповсюджується на кошти та рухоме майно. Звернення стягнення на об’єкти нерухомого майна відповідно до ч. 1 ст. 50 Закону України «Про виконавче провадження» здійснюються у виключному випадку у разі відсутності в боржника достатніх коштів чи рухомого майна.

Порушення встановленого Законом порядку при виконанні судового рішення призвело до незаконного позбавлення особи права власності на будинок, у якому вона проживає, при тому, що в боржниці було інше нерухоме майно – вільна земельна ділянка. 

(Постанова КЦС ВС від 17 лютого 2021 року у справі № 199/4891/19-ц).

Нагадаємо, щоб з’ясувати, чи правильно діяв державний виконавець, КГС застосував телеологічний спосіб тлумачення.

Також ми розповідали: допоки рішення суду не виконано, дії державного/приватного виконавця не можуть бути визнані правомірними – КЦС ВС.

До слова, в Україні з’явиться новий орган, який зможе накладати арешт на майно без рішення суду.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді