Приватизація військовослужбовцем наданого жилого приміщення: ВС вказав важливі нюанси

11:11, 22 марта 2021
Слід відрізняти поняття «норма жилої площі», виходячи з якої громадянам, які потребують поліпшення житлових умов, надається житло та «санітарна норма загальної площі», виходячи з якої надане житло приватизується.
Приватизація військовослужбовцем наданого жилого приміщення: ВС вказав важливі нюанси
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У випадку приватизації військовослужбовцем наданого жилого приміщення, враховується норма передбачена статтею 3 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» (щодо визначення санітарної норми загальної площі, виходячи з якої надане житло приватизується), а в разі отримання компенсації підлягають застосуванню норми статей 47, 48 Житлового кодексу Української РСР та Порядку визначення розміру і надання військовослужбовцям та членам їх сімей грошової компенсації за належне їм для отримання жиле приміщення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 2 вересня 2015 року № 728 «Деякі питання забезпечення житлом військовослужбовців та інших громадян» (щодо визначення норми жилої площі, виходячи з якої громадянам, які потребують поліпшення житлових умов, надається житло). На це звернув увагу Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду при розгляді справи № 826/26732/15.

Позивач вважав, що формула нарахування компенсації за належне військовослужбовцям для отримання жилого приміщення згідно з пунктом 8 Порядку № 728 суперечить нормам статей 49, 66 Житлового кодексу Української РСР, статті 3 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» та в рази зменшує розмір компенсаційних виплат за належне житло для військовослужбовців, яке в разі отримання, не дасть можливості придбати житло для проживання сім'ї. Крім цього, на думку позивача, визначений у пункті 11 Порядку № 728 перелік документів, що подаються для отримання компенсації за належне військовослужбовцю житло невиправдано збільшений у порівнянні із переліком документів, що визначений пунктом 4.6. Інструкції про організацію забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України та членів їх сімей жилими приміщеннями, затвердженої наказом Міністра оборони України № 737 від 30 листопада 2011 року, і подаються на видачу ордера для виділення житлового приміщення для постійного проживання.

Рішенням Окружного адміністративного суду м. Києва, залишеним без змін постановою Київського апеляційного адміністративного суду, у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 було відмовлено. Суди виходили із того, що Порядком № 728 установлено механізм розміру і надання військовослужбовцям та членам їх сімей, що перебувають разом із ними на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, який ведеться у військових частинах, органах, підрозділах, загонах, військових навчальних закладах, установах, а у разі розформування - у військових комісаріатах та квартирно-експлуатаційних установах (організаціях), за їх бажанням грошової компенсації за належне їм для отримання жиле приміщення. Згідно зі статтею 47 Житлового кодексу Української PCP, норма житлової площі в Українській PCP встановлюється в розмірі 13,65 квадратного метра на одну особу. Жиле приміщення надається громадянам у межах норми жилої площі, але не менше розміру, який визначається Кабінетом Міністрів України і Федерацією професійних спілок України. При цьому, враховується жила площа у житловому будинку, (квартирі), що перебуває у приватній власності громадян, якщо ними не використані житлові чеки (частина перша статті 44 Житлового кодексу Української PCP).

Приватизація здійснюється шляхом безоплатної передачі громадянам квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках з розрахунку санітарної норми 21 квадратний метр загальної площі на наймача і кожного члена його сім'ї та додатково 10 квадратних метрів на сім'ю (стаття 3 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду»).

З огляду на викладене, судами не прийняті посилання позивача на невідповідність застосування норми житлової площі, оскільки саме такий розмір передбачено статтею 47 Житлового кодексу Української PCP.

Судами також не прийняті посилання позивача на застосування до спірних правовідносин норм Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду», оскільки даним Законом передбачено норми безоплатної передачі, а не норми компенсації вартості, у зв'язку з чим суд доходить висновків, що позовні вимоги задоволенню не підлягають.

Верховний Суд залишив рішення судів попередніх інстанцій без змін, а касаційну скаргу без задоволення.

Верховний Суд зазначив, що слід відрізняти поняття норма жилої площі, виходячи з якої громадянам, які потребують поліпшення житлових умов, надається житло та санітарна норма загальної площі, виходячи з якої надане житло приватизується. У випадку приватизації військовослужбовцем наданого жилого приміщення, враховується норма передбачена статтею 3 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду», а в разі отримання компенсації підлягають застосуванню норми статей 47, 48 Житлового кодексу Української РСР та Порядку № 728.

Раніше ВС зазначив важливі аспекти щодо притягнення військовослужбовця до дисциплінарної відповідальності.

Також ми інформували, для яких категорій військовослужбовців передбачена пенсія за вислугу років.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал і на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей