Суміжний власник чи землекористувач не підписав акт погодження меж земельної ділянки: ВС пояснив, як діяти

11:21, 6 мая 2021
Непогодження меж земельної ділянки із власником та/або землекористувачем не може бути підставою для відмови місцевої ради в затвердженні технічної документації, за умови правомірних дій кожного із землекористувачів чи землевласників.
Суміжний власник чи землекористувач не підписав акт погодження меж земельної ділянки: ВС пояснив, як діяти
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Непідписання суміжним власником та/або землекористувачем акта погодження меж земельної ділянки саме по собі не є підставою для визнання недійсним державного акта на право власності на земельну ділянку. Такого висновку дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду при розгляді справи № 709/809/17 про визнання державного акта на право власності на земельну ділянку недійсним.

Звертаючись до суду з цим позовом, ОСОБА_1 зазначала про те, що вона успадкувала 1/2 частину житлового будинку, а відповідно до договору дарування прийняла в дар іншу частину цього будинку. Проте вона позбавлена можливості приватизувати земельну ділянку, необхідну для обслуговування житлового будинку, оскільки ОСОБА_2, яка є суміжним землекористувачем, на її думку, самовільно захопила частину належної їй землі.

Районний суд, з рішенням якого погодився апеляційний суд, у задоволенні позову ОСОБА_1 про визнання державного акта на право власності на земельну ділянку недійсним відмовив.

Верховний Суд залишив без змін рішення суду першої та апеляційної інстанцій з огляду на таке. Відмовляючи у задоволенні позову, суди дійшли висновку про те, що позивачем не доведено, що саме відповідачем як суміжним землекористувачем порушено межі належної їй земельної ділянки й оскаржуваний державний акт на право приватної власності на землю порушує її права на земельну ділянку.

Доводи касаційної скарги ОСОБА_1 про те, що акт погодження (встановлення) та закріплення в натурі меж вона не підписувала не прийняті Верховним Судом, оскільки погодження меж земельної ділянки є виключно допоміжною стадією у процедурі приватизації земельної ділянки. Підписання акта погодження меж самостійного значення не має, воно не призводить до виникнення, зміни або припинення прав на земельну ділянку, як і будь-яких інших прав у процедурі приватизації.

Непогодження меж земельної ділянки із власником та/або землекористувачем не може бути підставою для відмови відповідної місцевої ради в затвердженні технічної документації, за умови правомірних дій кожного із землекористувачів чи землевласників.

Ненадання особою своєї згоди на погодження меж земельної ділянки суміжного землекористувача та/або власника не може бути перешкодою для розгляду місцевою радою питання про передачу земельної ділянки у власність відповідачу за обставин виготовлення відповідної технічної документації. Непідписання суміжним власником та/або землекористувачем акта погодження меж земельної ділянки саме по собі не є підставою для визнання недійсним державного акта на право власності на земельну ділянку.

Також «Судово-юридична газета» писала, що судді КЦС ВС розповіли адвокатам про актуальні проблеми правозастосування у земельних спорах.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси