Чи може відкладення розгляду справи з метою отримання доказів бути процесуальним порушенням

10:39, 29 июня 2021
Відкладення розгляду справи з метою отримання доказів не є процесуальним порушенням і не може бути підставою для скасування судового рішення як в апеляційному, так і в касаційному порядку.
Чи може відкладення розгляду справи з метою отримання доказів бути процесуальним порушенням
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Збір доказів з метою всебічного розгляду справи є прямим обов’язком адміністративного суду. Відкладення розгляду справи з метою отримання доказів не є процесуальним порушенням і не може бути підставою для скасування судового рішення як в апеляційному так і в касаційному порядку. Такого висновку дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду при розгляді справи № 812/1926/17.

Розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Суд розглядає адміністративні справи не інакше як за позовною заявою, поданою відповідно до Кодексу, в межах позовних вимог.

Суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з’ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Так, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Колегія суддів звернула увагу, що відповідач не надав доказів на спростування заявлених позивачем вимог про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій за списком №1 за спірний період ні в запереченнях на позов, ні в апеляційній та касаційній скаргах.

Посилання касатора на той факт, що позовні вимоги взагалі не зрозумілі (невідомо, яке відношення зазначені у розрахунок особи мають до підприємства відповідача) є безпідставним, оскільки в матеріалах справи наявні відповідні розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, які отримані відповідачем до подання позивачем цієї позовної заяви, проте суди встановили відсутність факту оскарження відповідачем зазначених розрахунків у встановленому порядку.

Крім того, колегія суддів вважає за необхідне звернути увагу, що під час розгляду аналогічного позову (за інший період, але щодо тих самих осіб, справа №812/964/17) відповідач не заперечував проти позову з процесуальних підстав, а висловлював заперечення по суті спору.

Суд апеляційної інстанції вірно зазначив, що під час апеляційного провадження відповідач мав змогу надати пояснення та відповідні докази з приводу заявлених позовних вимог, проте не зробив цього.

Колегія суддів підтримала висновок суду апеляційної інстанції, що збір доказів з метою всебічного розгляду справи є прямим обов’язком суду. Відкладення розгляду справи з метою отримання доказів не є процесуальним порушенням і не може бути підставою для скасування судового рішення як в апеляційному так і в касаційному порядку.

Враховуючи наведене, Суд не встановив неправильного застосування норм матеріального права або порушень норм процесуального права при ухваленні оскаржуваних судових рішень і погоджується з висновками судів першої та апеляційної інстанцій.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про пенсії переселенцям: Верховний Суд зазначив важливі нюанси щодо виплати.

Також КАС ВС пояснив, які підстави пропуску строку на апеляційне оскарження є поважними.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду