Позов про зобов'язання повернути земельну ділянку: КГС ВС вказав на важливі аспекти

08:31, 20 августа 2021
КГС ВС нагадав про різницю між вимогами матеріального та нематеріального характеру.
Позов про зобов'язання повернути земельну ділянку: КГС ВС вказав на важливі аспекти
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Позовна вимога прокурора про зобов'язання повернути земельну ділянку у зв'язку з припиненням дії договору оренди має немайновий характер, оскільки вважається вимогою про виконання обов'язку в натурі (повернення належної орендодавцеві земельної ділянки), об'єктом вимоги є дія зобов'язаної сторони, що не піддається грошовій (вартісній) оцінці, а вирішення спору не вплине на склад майна сторін спору та не змінить власника майна. На цьому наголосив Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду при розгляді справи № 923/938/20.


ОБСТАВИНИ СПРАВИ

Ухвалою Господарського суду Херсонської області залишено без руху позовну заяву першого заступника керівника місцевої прокуратури у зв’язку з ненаданням доказів сплати судового збору в належному розмірі, а саме недоплатою 62 546,08 грн судового збору. При цьому суд зазначив, що прокурором заявлено три вимоги: дві немайнового характеру – про визнання на майбутнє недійсним договору оренди та скасування у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запису, а також вимогу майнового характеру – про повернення земельної ділянки вартістю 4 590 138,61 грн.

Отже, за розрахунками суду розмір судового збору за вимогу про повернення земельної ділянки вартістю 4 590 138,61 грн становив 68 852,08 грн, за вимогу про визнання на майбутнє недійсним договору оренди – 2 102,00 грн, за вимогу про скасування у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запису – 2 102,00 грн. Усього підлягало сплаті 73 056,08 грн судового збору. Водночас прокурором при поданні позову надано суду платіжне доручення про сплату судового збору в сумі 6 306,00 грн.

Ухвалою Господарського суду Херсонської області позовну заяву з доданими до неї документами було повернуто. Постановою Південно-західного апеляційного господарського суду ухвалу Господарського суду Херсонської області скасовано, матеріали справи передано до Господарського суду Херсонської області на стадію вирішення питання про відкриття провадження у справі.

Не погоджуючись із зазначеним судовим рішенням, скаржник подав касаційну скаргу, в якій просив його скасувати, а ухвалу Господарського суду Херсонської області – залишити без змін.

ОЦІНКА СУДУ

КГС ВС, залишаючи оскаржувану постанову без змін, зазначив таке. Відповідно до висновків, викладених у постанові ВП ВС від 25.08.2020 у справі № 910/13737/19, майновий позов (позовна вимога майнового характеру) – це вимога про захист права або інтересу, об'єктом якої є благо, що підлягає грошовій оцінці.

Будь-який майновий спір має ціну. Різновидами майнових спорів є, зокрема, спори, пов'язані з підтвердженням прав на майно та грошові суми, на володіння майном і будь-які форми використання.

Водночас до позовних заяв немайнового характеру відносяться вимоги, які не підлягають вартісній оцінці. Під немайновим позовом слід розуміти вимогу про захист права або інтересу, об'єктом якої є благо, що не піддається грошовій оцінці.

Проаналізувавши предмет та підстави позову в цій справі, КГС ВС дійшов висновку про те, що позовна вимога прокурора про зобов'язання повернути земельну ділянку має немайновий характер, оскільки є вимогою про виконання обов’язку в натурі (повернення належної орендодавцеві земельної ділянки), об’єктом вимоги є дія зобов’язаної сторони, яка не піддається грошовій (вартісній) оцінці, а вирішення спору не вплине на склад майна його сторін та не змінить власника майна.

Подібна правова позиція є усталеною практикою ВС, яка сформована, зокрема, у постановах КГС ВС від 23.05.2018 у справі № 915/742/17, від 02.12.2020 у справі № 905/105/20, від 18.01.2021 у справі № 905/561/20, тому колегія суддів не вбачала правових підстав для відступу від неї.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про ненадання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки: позиція ВС.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області