Наявність судового рішення, яким встановлено порушення, є підставою для накладення штрафу на відповідальну особу: 1ААС

11:00, 31 января 2022
Наявність судового рішення, яким встановлено порушення порядку застосування державних регульованих цін/тарифів на послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води є підставою для притягнення відповідальної особи до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу.
Наявність судового рішення, яким встановлено порушення, є підставою для накладення штрафу на відповідальну особу: 1ААС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Перший апеляційний адміністративний суд розглянув у письмовому провадженні апеляційну скаргу Головного управління Держпродспоживслужби на рішення Краматорського міського суду Донецької області від 20 квітня 2021 року за позовом фізичної особи до Головного управління Держпродспоживслужби про визнання протиправною та скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення. Про обставини справи розповіли у Першому ААС.

Внаслідок проведення позапланової перевірки позивача органом Держпродспоживслужби виявлено порушення порядку застосування тарифів на послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води та граничного розміру плати за абонентське обслуговування наданих мешканцям будинку через неправомірне підвищенням тарифів, що у подальшому стало підставою для винесення постанови, якою посадову особу позивача притягнуто до адміністративної відповідальності за ч.1 ст.165-2 КУпАП та накладення на нього адміністративного стягнення у виді штрафу.

Відповідна постанова стала підставою для звернення комунального підприємства до суду з вимогою про її скасування.

Вирішуючи наявний між сторонами спір, місцевий суд дійшов висновку про те, що спірна постанова є неправомірною та підлягає скасуванню.

За наслідками апеляційного перегляду, Перший ААС дійшов протилежних висновків, керуючись наступним.

Рішенням суду в іншій адміністративній справі, яке набрало законної сили, встановлено, що в період дії пункту 3 Розділу VІ Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 09 листопада 2017 року № 2189-VІІІ до 01 травня 2021 року, коли набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» № 1060-IX від 03 грудня 2020 року підприємство не мало застосовувати тарифи, затверджені розпорядженням Голови Донецької обласної державної адміністрації навіть за умови, що це розпорядження є чинним.

Також колегією суддів встановлено те, що цим судовим рішенням встановлено порушення порядку застосування державних регульованих цін/тарифів на послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, наданих мешканцям певного будинку через неправомірне підвищення тарифів в умовах дії договорів про надання комунальних послуг, що укладалися підприємством до 01 травня 2019 року.

За таких обставин, колегія суддів Першого ААС дійшла висновку про те, що наявність рішення, яким встановлено порушення посадовою особою підприємства норм діючого законодавства (в тому числі ч.1 ст.165-2 КУпАП), що тягне за собою правомірне застосування до відповідної особи адміністративної відповідальності у вигляді штрафу.

Детальніше з текстом постанови від 13 грудня 2021 року по справі №234/4090/21 можна ознайомитися за посиланням.

Раніше Перший ААС наголосив, що неподання даних про фактичні залишки та обсяг обігу пального є підставою для застосування штрафних санкцій.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Марчак
    Віталій Марчак
    заступник голови Чернівецького апеляційного суду
  • Ігор Залімський
    Ігор Залімський
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду