Суд зобов’язав НАБУ оприлюднити таємну угоду з ФБР

13:16, 11 декабря 2018
Окружний адмінсуд Києва визнав протиправною відмову НАБУ у наданні інформації щодо змісту Меморандуму про співпрацю з ФБР.
Суд зобов’язав НАБУ оприлюднити таємну угоду з ФБР
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Громадська організація «Правова держава» 21 грудня 2017 року направила до Національного антикорупційного бюро України запит про надання копії угоди про співробітництво між українськими антикорупційними відомствами (НАБУ, Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою тощо) та Федеральним бюро розслідувань Сполучених Штатів Америки.

При цьому представники ГО зазначили, що про наявність такої угоди їм стало відомо з публікації в мережі Інтернет. Антикорупційне бюро цю інформацію не спростувало, однак у відповіді на запит зауважило, що зміст Меморандумів про взаєморозуміння між НАБУ та ФБР США від 29 червня 2016 року та 29 червня 2017 року є конфіденційним та не може бути розголошеним.

Згодом, 11 січня 2018 року «Правова держава» звернулася до НАБУ із повторним запитом на отримання копій угод та із проханням повідомити, хто саме їх підписував і на підставі чого доступ до інформації, викладеної в меморандумі, було обмежено.

19 січня НАБУ надало запитувану інформацію щодо особи, уповноваженої на укладення угод та обмеження у наданні інформації, а також надіслало громадській організації копії меморандумів із зазначенням інформації, доступ до якої не було обмежено.

Так, в документах містились наступні реквізити: назва (Меморандум про взаєморозуміння між Національним антикорупційним бюро України та Федеральним бюро розслідування (відділ боротьби з міжнародною корупцією), підпис уповноваженої особи НАБУ та дата підписання угоди.

Така відповідь представників ГО «Правова держава» не задовольнила, і вони звернулися до суду із позовом про визнання протиправною бездіяльність Національного антикорупційного бюро, що полягала у ненаданні запитуваної інформації, та зобов’язання НАБУ надати належним чином завірені копії згаданих вище угод.

На вимогу суду НАБУ надало частину меморандумів, якою було встановлено вимогу про нерозголошення та конфіденційність змісту документа: «Передбачається, що зобов'язання щодо нерозголошення конфіденційної інформації про існування цього МПВ мають продовжувати діяти після припинення терміну дії цього МПВ. Учасники погоджуються, що інформація, отримана в результаті обміну інформацією згідно з цим МПВ, може стати такою, що підлягає розголошенню, відповідно до національних законів та нормативно-правових актів Учасників, а також відповідно до будь-яких міжнародних угод та договорів, об'єктами яких можуть бути Сполучені Штати Америки та Україна».

Проаналізувавши зазначене положення, суд дійшов висновку, що  ним встановлено зобов'язання щодо нерозголошення конфіденційної інформації про існування Меморандуму про взаєморозуміння, а не конфіденційність тексту. Тобто жодного обмеження на розповсюдження тексту, у випадку, якщо про існування угоди стане відомо, немає.

При цьому НАБУ не заперечувало, що інформація про укладення зазначених меморандумів публікувалася на офіційному веб-сайті відомства.

 

Позиція суду

«Відповідач обмежив позивача у доступі до всього документа, не конкретизувавши жодного положення, яке не може бути оприлюднене. Судом також не встановлено будь-якого конфлікту між правом на захист приватної інформації та правом на одержання інформації. При цьому суд виходить з того, що позивач, як і його контрагент, не є особами приватного права, натомість є державними установами та правоохоронними органами.  

Позивач, як приватна особа, вважає, що запитувана ним інформація становить публічний інтерес і право громадськості знати цю інформацію переважає потенційну шкоду від її поширення.

У свою чергу відповідачем не доведено, що запитувана позивачем інформація  використовується в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя, а розголошення інформації може завдати істотної шкоди цим інтересам, а шкода від оприлюднення такої інформації не переважає суспільний інтерес в її отриманні», — йдеться у рішенні Окружного адміністративного суду міста Києва від 23 листопада 2018 року.

Виходячи із зазначеного, суд визнав протиправною бездіяльність НАБУ та зобов’язав відомство надати позивачу засвідчені копії Меморандумів про взаєморозуміння між НАБУ та ФБР США.

З рішенням суду від 23 листопада можна ознайомитись за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявив про тиск на суддів в антикорупційних справах бюро.

Автор: Ольга Туева
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду