Прокурор ГПУ, який вимагав хабар в 20 тисяч доларів, постане перед судом

18:39, 4 января 2019
Обвинувальний акт направила до суду САП.
Прокурор ГПУ, який вимагав хабар в 20 тисяч доларів, постане перед судом
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У п’ятницю, 4 січня, САП направила до суду обвинувальний акт стосовно прокурора Департаменту нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності Генеральної прокуратури України, передає прес-служба відомства.

Слідством встановлено, що прокурор Генеральної прокуратури вимагав 20 тис. дол. США за укладення угоди про визнання винуватості з двома підозрюваними у кримінальному провадженні за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.307 КК України.

В подальшому прокурора ГПУ було затримано при отриманні першої частини неправомірної винагороди в сумі 15 тис. дол. США.

Дії правоохоронця кваліфіковано за ч.4 ст.368 КК України.

Кримінальним кодексом України за вчинення вказаного особливо тяжкого корупційного злочину передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

«Крім того, висловлюємо подяку численній прес-службі Національного антикорупційного бюро України, що на своєму офіційному веб-сайті інформують суспільство про роботу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури», —  зазначили у САП.

У САП нагадали, що передача справ до суду є виключною компетенцією прокурора, однак НАБ України на офіційному веб-сайті опубліковано недостовірну інформацію про скерування обвинувального акта до суду ще до фактичного його отримання судом, а також із зазначенням даних, які не відповідають дійсності.

Крім цього, у додаток до новини викладено відеозапис затримання особи, який є додатком до протоколу і частиною матеріалів досудового розслідування.

Такі дії службових осіб НАБ України є неприпустимими, оскільки протокол затримання особи є доказом у кримінальному провадженні і на даний момент ще не був досліджений судом.

Тому потрібно виваженіше підходити до інформування суспільства про результати роботи, щоб це не шкодило об’єктивному розгляду справ у судах та не дезінформувало осіб, які цікавляться антикорупційною діяльністю.

Водночас, слід наголосити, що відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у Житомирській області на хабарі погорів заступник керівника однієї з місцевих прокуратур. Прокурор вимагав 2 тисячі доларів від адвоката обвинуваченого.  

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва