Стрілянина біля райсуду в Миколаєві: колектив суддів прокоментував трагедію

12:10, 31 января 2019
Суд розташований в приміщенні бізнес-центру та не має повноцінної охорони.
Стрілянина біля райсуду в Миколаєві: колектив суддів прокоментував трагедію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Cудді Ленінського районного суду Миколаєва прокоментували  трагедію, що сталася 30 січня біля входу у приміщення бізнес-центру. Колектив райсуду приносить свої щирі співчуття родичам та друзям загиблих, передає прес-центр Судової влади України.

«Ця подія дає підстави зробити висновок, що працівники апарату суду, судді, учасники судових процесів та відвідувачі суду не можуть почуватися в безпеці у приміщенні суду та не застраховані від повторення такої трагедії в будь-який час стосовно них особисто», — йдеться у повідомленні.

Підкреслимо, що суд розташований в приміщені бізнес-центру, займає там окремі 2, 3 та 4 поверхи, не має повноцінної охорони (охороняється один поверх з трьох), обладнаний металошукачем, який встановлено на другому поверсі і який не працює.

Судді повідомляють, що необхідно зробити периметр охорони, обмежити доступ сторонніх безпосередньо до приміщень суддів або приміщень, які мають виключне функціональне призначення. Але за наявних умов зробити це нема можливості.

Вони додали, що трагедії, яка сталася, певною мірою можливо було б уникнути, якби  розташування суду (його відокремлення) відповідало наявним міжнародним стандартам, уявленням про безпеку та символ правосуддя, беззаперечно мало належну охорону власне приміщення та периметру будівлі.

У Положенні про Службу судової охорони (затвердженому ще 21.12.2017) прямо зазначений обов’язок забезпечення Службою безпеки учасників судового процесу. У грудні 2018 року був лише призначений начальник цієї Служби, а питання про початок функціонування цієї служби окресленої перспективи немає.

У теперішніх умовах суд не має змоги відповідати за безпеку як власних працівників, так і відвідувачів, що викликає непокоєння зборів суддів та з приводу чого керівництво суду неодноразово зверталось до ДСА України для вирішення зазначених проблем.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у середу, 30 січня, в Миколаєві біля будівлі Ленінського райсуду розстріляли двох людей.

Відзначимо, що зловмисник був затриманий оперативним співробітником Інгульського відділу поліції.

Також правоохоронці почали кримінальне провадження за частиною 2 статті 115 Кримінального кодексу України (Умисне вбивство).

Крім того, другим затриманим виявився син головного стрілка. Інформацію про це підтвердив перший заступник начальника поліції в Миколаївській області Іван Виговський.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси