Завершена робота над проектом Виборчого кодексу: офіційно

11:58, 12 марта 2019
Про це повідомив нардеп та автор законопроекту Леонід Ємець.
Завершена робота над проектом Виборчого кодексу: офіційно
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народний депутат від фракції «Народний фронт» Леонід Ємець заявив, що робоча група закінчила працювати над проектом Виборчого кодексу. Про це він повідомив на своїй сторінці в Facebook.

Нардеп закликає колег проголосувати за проект Виборчого кодексу на комітеті й швидко передати його в сесійну залу.

Проект Виборчого кодексу України №3112-1 був прийнятий Верховною Радою у першому читанні 7 листопада 2017 року. Зареєстрували його ще в лютому 2015 року, але з того часу він лежав без руху. Проект закону об'єднує в собі все виборче законодавство: від обрання голови сільради до голосування за президента.

Загалом процедури і правила місцевих чи президентських виборів у згаданому законопроекті змінюються не дуже суттєво. Основна новація стосується виборів народних депутатів. Пропонується повністю скасувати мажоритарку і перейти до пропорційної системи. Автори  пропонують поділити країну на 27 регіональних округів. Вони відповідатимуть межам областей, за винятком Києва та Дніпропетровської області, де буде по два округи, та Південного округу, куди ввійдуть Херсонська область і весь Крим із Севастополем.

Партія на своєму з'їзді муситиме висунути загальнонаціональний список кандидатів. Частину депутатів із нього має бути вписано і в один з регіональних виборчих списків, з якими партія буде висуватися у кожному з 27 регіональних округів. Регіональний список має включати не менше 5 кандидатів.

У пояснювальній записці до проекту Виборчого кодексу сказано, що основним завданням законопроекту є створення єдиної уніфікованої правової основи для підготовки і проведення виборів в Україні відповідно до Конституції України та рекомендацій міжнародних організацій.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що в Раді зареєстрували законопроект, який забезпечить покарання для депутатів за прогули. Проект закону зареєстрував нардеп Леонід Ємець.

Також ми розповідали про звернення до народного депутата: як правильно звернутися до народного обранця та отримати допомогу у вирішенні проблемних питань.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва