«Втрачають низку послуг»: киянам без декларації з лікарем зробили роз’яснення

07:45, 12 апреля 2019
Строк на підписання декларацій необмежений — підписати її можна будь-коли.
«Втрачають низку послуг»: киянам без декларації з лікарем зробили роз’яснення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Пацієнти, які не підписали декларації з лікарем, відтепер отримуватимуть медичну допомогу терапевта, педіатра або сімейного лікаря лише при невідкладних станах. Про це повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

За його словами, з квітня усі заклади первинної медико-санітарної допомоги, які мають контракт із Національною службою здоров’я, остаточно переходять на модель фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом»: НСЗУ буде оплачувати цим закладам виключно медичні послуги, надані пацієнтам, які підписали декларації з лікарями.

«Без медичної допомоги ніхто не залишиться. Проте її обсяги для тих, хто підписав декларації, і тих, хто з якихось причин не підписав, відтепер помітно різняться», — підкреслив М. Поворозник.

Якщо ви вже обрали лікаря та задокументували свій вибір, можете законно розраховувати на повний перелік послуг, визначений наказом МОЗ. «Мова йде про динамічне спостереження за станом вашого здоров’я, низку безкоштовних обстежень, проведення діагностики та лікування, направлення до вузьких спеціалістів, вакцинацію, спостереження за неускладненою вагітністю тощо. Натомість, якщо декларацію ви не підписали, а захворіли і прийшли до лікаря, наприклад, зі скаргою на високу температуру, тиск, сильний біль — лікар вас огляне, одноразово проконсультує та призначить невідкладне лікування, щоб зняти гострий стан. Проте ви не зможете розраховувати на подальше спостереження, отримання лікарняного, безкоштовні аналізи тощо. Також вам не випишуть рецепт за програмою «Доступні ліки», не порадять, як запобігти загостренню хронічної хвороби, навіть довідку у басейн не нададуть»,  зазначив перший заступник голови КМДА.

Наразі строк, у якій можна підписати декларацію, необмежений, підписати її можна будь-коли, навіть безпосередньо під час прийому у лікаря.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що з 1 липня 2019 року українці можуть отримати десятки діагностичних і лікувальних процедур безкоштовно за програмою «Безкоштовна діагностика».

Також ми повідомляли про те, що для громадян України МОЗ планує зробити безкоштовною діагностику захворювань (рентген, УЗД, мамографію, ехокардіографію серця).

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва