НАБУ та САП доповіли про результати роботи

15:11, 25 апреля 2019
Засідання Комітету з питань запобігання і протидії корупції відвідало керівництво НАБУ і САП.
НАБУ та САП доповіли про результати роботи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

25 квітня 2019 року відбулося засідання парламентського Комітету з питань запобігання і протидії корупції. Присутні обговорювали питання ефективності роботи НАБУ, САП, а також вислуховували думку громадськості. Серед головних учасників дискусії були директор НАБУ Артем Ситник та керівник САП Назар Холодницький.

Засідання почалося з загальної доповіді про результати роботи НАБУ, що була зачитана керівником НАБУ А. Ситником. Зокрема, зазначалося, що зараз у НАБУ працюють на різних посадах 643 людини, а загалом було подано заяв на вакантні місця більше 40 000. Що ж, це вагомий результат, що показує високий інтерес суспільства до роботи в цій організації. Директор НАБУ висловив невдоволення так званими «правками Лозового», що загалом негативно впливають на роботу НАБУ. Серед головних досягнень НАБУ він відзначив суму відшкодованих збитків у 500 мільйонів, яка потенційно може бути повернена державі. А загалом завдяки роботі НАБУ зараз накладено арешт на майно підозрюваних на суму 9 мільярдів гривень. А. Ситник також згадав про процес формування Вищого антикорупційного суду, суддів до якого вже успішно набрано.

Голова САП теж висловив надію на швидкий запуск Антикорупційного суду. Водночас він відзначив, що у багатьох справах є намагання пришвидшити слухання та не тягнути до запуску Антикорупційного суду. А також заявив, що пріоритетними наразі є загалом усі справи, що стосуються оборонної сфери. Голова САП підтримав ідею щодо публічності висновків комісії по службовій перевірці у НАБУ, а також зазначив, що САП буде погоджувати лише обґрунтовані підозри. Наприкінці промови керівник САП нагадав, що через скасування статті КК про незаконне збагачення було закрито багато справ.

Варто згадати і про «виступ громадськості», що мав місце на засіданні. Журналіст Володимир Бойко почав свій виступ з критики роботи НАБУ. Він відзначив, що вважає створення НАБУ невдалим експериментом. Основними проблемами, на думку Бойко, є системна нереєстрація заяв, незаконні позасудові затримання, незаконні негласні слідчі розшукові дії, провокація злочинів, використання негласних позаштатних співробітників без прокурорського контролю. Велике обурення викликає у журналіста порядок призначення директора НАБУ. На жаль чи на щастя, виступ Бойка був перерваний слушним зауваженням, що проходить засідання Комітету з питань запобігання і протидії корупції, де підводяться підсумки роботи НАБУ і САП.

Неозброєним оком протягом всього засідання прослідковувалися натягнуті стосунки між директором НАБУ та головою САП. Зокрема, Н. Холодницький скептично поставився до інформації про суму відшкодованих збитків та спростував її за допомогою офіційної форми звітності 1-СЛ, у якій вказано суму відшкодованих збитків за 2018 рік 5 680 000 грн. Голова САП також виявив занепокоєння якістю співпраці з НАБУ, зокрема між прокурорами САП та детективами НАБУ. Були згадані проблеми своєчасного обміну документами між співробітниками відомств.

На завершення представники державних органів відповідали на численні запитання гостей засідання та слухали думку громадськості.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва