Смерть особи на тимчасово окупованій території: суд прийняв важливе рішення

15:43, 12 июня 2019
Судом встановлено факт смерті особи.
Смерть особи на тимчасово окупованій території: суд прийняв важливе рішення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок, 11 червня, громадянка Г., жителька с.Нерубайське Біляївського району Одеської області звернулася до суду з заявою про встановлення факту смерті її матері, яка померла на тимчасово окупованій території України (м. Горлівка Микитівського району Донецької області). Про це повідомляє суд.

«Біляївським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області заявниці  було відмовлено у проведенні державної реєстрації смерті її матері та рекомендовано звернутися до суду, адже надане нею свідоцтво про смерть її матері не відповідає формі, визначеній наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08.08.2006 №545 «Про впорядкування ведення медичної документації, яка засвідчує випадки народження і смерті», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25 жовтня 2006 року за №1150/13024. 

Того ж дня, 11 червня 2019 року, суд дану заяву задовольнив та встановив факт смерті матері заявниці на тимчасово окупованій території. Відповідно до п. 3 наказу Міністерства юстиції України від 17 червня 2014 року №953/5 «Про невідкладні заходи щодо захисту прав громадян на території проведення антитерористичної операції» Державному підприємству «Інформаційний центр» Міністерства юстиції України наказано тимчасово призупинити проведення державної реєстрації актів цивільного стану, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, повторну видачу свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану та видачу витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян відділами державної реєстрації актів цивільного стану, що знаходяться на території Луганської області та Донецької області. Проведення зазначених дій здійснюється будь-яким відділом державної реєстрації актів цивільного стану, що знаходиться за межами вказаної території.

Згідно з частиною четвертою статті 317 ЦПК України ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню, тому суд допустив негайне виконання вищевказаного рішення», — йдеться у повідомленні суду.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Верховний Суд висловився щодо визнання актів окупаційної влади.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді