Податкова служба — не каральний орган: Сергій Верланов про зміни в роботі ДПС

16:40, 1 августа 2019
Незабаром відбудеться повноцінний запуск роботи Державної податкової служби.
Податкова служба — не каральний орган: Сергій Верланов про зміни в роботі ДПС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Новостворена Державна податкова служба України у своїй роботі має позбутися іміджу «карального органу» та керуватися двома основними принципами — рівності платників податків та сервісності. Про це заявив очільник ДПС Сергій Верланов на брифінгу.

«Бути почутим, зрозумілим та захищеним — такими є очікування бізнесу на сьогоднішній день. Моя основна задача — змінити ставлення податкової системи до підприємців. Податкова має бути відкритою, повинна розуміти потреби підприємств і вирішувати проблеми бізнесу в рамках своїх повноважень, а також стати місцем, де надаються сервіси, де спонукають людей займатися власним бізнесом та роблять цей процес легким», — заявив Верланов.

Зазначається, що повноцінний запуск роботи служби очікується незабаром. У центральному апараті затверджено структуру, визначено граничну чисельність працівників (1 618 осіб), затверджено штатний розпис та кошторис, розпочато процес переведення працівників.

Також Верланов розповів, що найближчим часом на посади місцевих управлінь служби розпочнуться відкриті конкурси.

Для повноцінного запуску роботи служби уряд має прийняти розпорядження про покладання функції адміністрування податків з ДФС на ДПС.

Сергій Верланов наголосив, що всі посадовці керівної ланки як центрального апарату ДПС, так і територіальних органів пройдуть перевірку для того, щоб не допустити до роботи в Службі людей, які мають сумнівну репутацію та яким не притаманні доброчесність і професіоналізм.

Структура центрального апарату податкової служби розроблена відповідно до рекомендацій міжнародних партнерів. Вона побудована за функціонально-орієнтованим підходом, що дозволить посилити аналітичну складову служби, поліпшити сервіс для платників податків, забезпечить модернізацією ІТ-сервісів та платформ, а також відповідатиме найкращим міжнародним практикам, адже в основу покладений тип виконуваної податковим органом функції, а не вид податку чи категорія платника податків.

Центральний апарат складається з 19 функціональних структурних підрозділів. Для оптимізації роботи в службі зроблено кілька структурних змін. Так, ліквідовано Головне управління внутрішньої безпеки з переданням його функцій до інших департаментів, а також об’єднано деякі департаменти за принципом виконуваних функцій.

За словами голови ДПС, у службі впроваджуватиметься гнучке планування показників надходжень до бюджету, тобто здійснюватиметься оцінка реалістичних планів з урахуванням макроекономічних показників. Продовжиться робота над розвитком сервісних функцій, модернізацією ІТ-сервісів та платформ.

При переведенні працівників до податкової служби акцент буде зроблено на збереженні тих спеціалістів, які мають бездоганну репутацію, компетентність та професіоналізм і не причетні до корупції. При цьому до роботи в службі залучатиметься молодь.

Водночас, зазначив Верланов, одним із факторів побудови нових відкритих відносин з платниками податків є демілітаризація служби, тобто виключення правоохоронної функції. Саме це, впевнений керівник ДПС, дозволить сформувати інший рівень відносин з платниками податків, який базуватиметься на партнерстві без примусу.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що нова митна служба запрацює не раніше кінця вересня.

Також відомо, що як податкова служба планує контролювати ринок пального.

До того ж ми писали, що в Україні проведуть конкурси на посади керівників обласних органів ДПС.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України