НАБУ підозрює шістьох осіб у справі «Роттердам+»

12:50, 8 августа 2019
У результаті дій підозрюваних споживачам електроенергії завдано 18,87 млрд грн збитків.
НАБУ підозрює шістьох осіб у справі «Роттердам+»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Детективи Національного антикорупційного бюро повідомили шістьом особам, причетним до запровадження так званої формули «Роттердам+», про підозру у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії завдано 18,87 млрд грн збитків. Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

Підозри оголосили:

- екс-голову Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг;

- чинного директора ДП «Оператор ринку» (на момент запровадження «Роттердам+» - член НКРЕКП);

- начальника відділу НКРЕКП;

- керівника управління НКРЕКП;

- заступника комерційного директора однієї з приватних компаній групи - ключового оператора ринку теплогенерації України;

- директора департаменту однієї з компаній зазначеної групи.

Дії всіх шести осіб кваліфіковано за ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України (Зловживання службовим становищем). Представникам приватних компаній інкримінують пособництво.

Встановлено,  що представники групи приватних теплогенеруючих компаній у 2015 році почали тиснути на керівництво НКРЕКП, аби воно включило до ціни на електроенергію, що виробляли ТЕС цієї групи, видатки, які насправді не здійснювалися, а саме — витрати на доставку та перевалку енергетичного вугілля в Україну з портів у Європі.

В березні 2016 року НКРЕКП на зазначену пропозицію пристала, передбачивши зазначені неіснуючі видатки у формулі, за якою розрахувався тариф для всієї теплової генерації. Це, в свою чергу, призвело до зростання вартості всієї електричної енергії і, як наслідок, зростання тарифів на електроенергію для промисловості, об’єктів соціальної інфраструктури, підприємців, які, понесли фінансовий тягар з оплати необґрунтованого тарифу. В результаті подорожчали товари та послуги для кінцевого споживача, в тому числі й першої необхідності.

Слідство зібрало докази того, що в результаті зазначених дій споживачам електроенергії впродовж 2016-2017 р. завдано 18,87 млрд грн збитків, із яких 14,3 млрд грн отримали приватні-компанії-ініціатори запровадження «Роттердам+».

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що НКРЕКП не встигла розробити новий порядок формування тарифів під нові моделі.

Також ми писали, що Зеленський пропонує парламенту скасувати формулу «Роттердам+».

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки