У харківській підземці копи катували пасажирів: злочинці постануть перед судом

14:51, 2 сентября 2019
До того ж поліцейських звинувачують в хабарництві та крадіжках.
У харківській підземці копи катували пасажирів: злочинці постануть перед судом
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

П’ятьох патрульних харківського метро підозрюють у хабарництві та систематичних знущаннях над пасажирами підземки. Прокуратура завершила досудове розслідування щодо правоохоронців, передає прес-служба відомства.

Відомо, що у липні 2018 року поліцейські несли службу на станції метро «Південний вокзал». Патрульні побачили чоловіка, який, похитуючись, виходив з метро. Вони підійшли до нього й почали закидати, що він нетверезий. Чоловік намагався пояснити, що повертається з роботи додому і випив пляшку пива. Однак правоохоронців така відповідь не задовольнила, тому пасажира силоміць затягли до поліцейської кімнати. Один з підозрюваних збив потерпілого з ніг спеціальним прийомом, від чого останній втратив свідомість. Коли чоловік прийшов до тями, інший патрульний кілька разів ударив його у голову.

Іншому чоловіку підозрювані розбили об голову стілець, били ногами та руками по тулубу та голові.

Також задокументовано 4 епізоди отримання неправомірної вигоди правоохоронцями. Патрульні діяли за налагодженою схемою: підходили до громадян, які виглядали як немісцеві (з валізами, щойно зійшли з потяга, розпитували дорогу тощо), та під приводом перевірки документів починали з’ясовувати, з якою метою вони прибули до Харкова. Потім – запрошували до поліцейської кімнати, де  розповідали, що громадяни порушили закон та обшукували особисті речі. Перелякані громадяни давали гроші, що були при собі аби тільки вирішити так звану проблему.

Ще одного чоловіка патрульні залякували відповідальністю за нібито порушення вимог перевезення валюти через кордон. Під психологічним тиском потерпілий віддав поліцейським 5 тис. російських рублів.

Зазначається також, що під час незаконних обшуків особистих речей копи викрали в однієї жінки 200 фунтів стерлінгів, в іншої — 3 тис. російських рублів.

На даний час лише один підозрюваний перебуває під вартою, інші — вийшли під заставу.

Червонозаводський районний суд м. Харкова задовольнив клопотання прокурорів щодо чотирьох підозрюваних, ще одному призначили цілодобовий домашній арешт. Однак Харківський апеляційний суд пом’якшив запобіжні заходи поліцейським, призначивши трьом них розмір застави в сумі від  106 до 141 тис. грн, четвертого звільнили під особисте зобов’язання. Наразі підозрювані внесли визначені  судом суми та звільнилися з-під варти.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що в Миколаєві копи катували чоловіка.

Також ми писали, що в Мелітополі поліцейський піде під суд за незаконне затримання.

Додамо, що у Мелітополі затримали слідчого поліції, який планував замовне вбивство.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва